AB’de yeni bir mülteci dramı endişesi

Koronavirüs tedbirlerinin gevşetilerek sınırların açılması ardından Brüksel, yeni bir mülteci dramı yaşanmasından endişe duyuyor. Frontox ise Türkiye’nin yeniden sınırlarını açma olasılığına karşı polisiye önlemleri artırmayı planlıyor.

Dünyayı sarsan koronavirüsü salgının ardından Avrupa Birliği (AB) sınırlarını kapatmıştı. Bu durum batılı ülkelere kaçak göçmen akışının da durmasına neden olmuştu. Ancak geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren bazı sınır kapılarının açılması AB’ye ayak basan mülteci sayısına da hemen yansıdı. Mayıs ayında 4300’e yakın kişi birliğe üye ülkelere kaçak yollarla giriş yaptı.

AB Sınır Koruma Ajansı (Frontex)’nın raporuna göre bu rakam Nisan ayından neredeyse iki kat daha fazla. Ocak ayından Mayıs’a kadar ise toplam 31.600 kişi illegal şekilde AB’ye ayak basarken, bu sayılar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 6 daha az. Geçtiğimiz Şubat ayında Erdoğan rejiminin AB’ye karşı şantaj aracı olarak mültecilere sınırlarını açmamış olsaydı, bu rakamın daha düşeceği ifade ediliyor. Afganlar en çok gelen mülteci sıralamasında başı çekiyor.

Frontex Direktörü Fabrice Leggeri ise salgınla beraber Avrupa’ya yönelik mülteci ve göçmen hareketliliğinin tamamen durduğunu belirterek, AB ülkelerinin yeniden sınırlarını açmasıyla bu durumun değişebileceğine dikkat çekti. AB’nin dış sınırlarını korumakla sınırlı olan ve merkezi Polonya’nın başkenti Varşova’da bulunan Frontex’in üst düzey ismi Legeri, koronavirüs tedbirlerinin kaldırılmasıyla beraber sınırların hemen açılmasından büyük bir mülteci akışı beklentisi içinde olduklarını bildirdi.

TÜRKİYE YENİDEN SINIRLARINI AÇABİLİR

Frontex yetkilisi, Türkiye’nin yeniden sınırlarını kaçak göçmenlere açma ihtimalinin olduğunu belirterek Ankara’nın aklından geçen yeni provokasyonlar karşısında uyarılarda bulundu. Sınır kapılarının yeniden açılmasında Yunanistan’a daha fazla Frontex gücünü göndereceklerini belirten Legeri, son aylarda Türk sınır güvenlik elemanlarının da en 5 kez Yunanistan’a doğru ateş açtığını hatırlattı.

Türkiye’nin provokasyonları nedeniyle sınır güçlerinin tehdit altında bulunduğunu belirten Legeri, AB’nin iltica sisteminin de değişmesi gerektiğini savundu. Daha önce Alman hükümeti ve AB Komisyonu’nun dile getirdiği sığınma başvuruları sınır kapılarında incelenmesine yönelik öneriyi desteklerini ifade eden Frontex Müdürü “İltica süreci hızlanmalı ve başvurusu kabul edilmeyenler derhal sınır dışı edilmeli” diye konuştu.