AB’den düzeltme: Rusya sınıra 100 bin asker yığdı

Avrupa Birliği (AB), Rusya’nın Ukrayna sınırında yoğun bir askeri yığılma yaptığını savunurken, dün Rus asker sayısına dair iki ayrı rakam verilmesi dikkat çekti.

AB’nin güvenlik ve dış ilişkiler politikasından sorumlu komiseri Josep Borrell, dün öğleden sonra yaptığı açıklamada Rusya’nın Ukrayna sınırına 150 bin asker yığdığını iddia etmişti. Bu sayının hangi kaynaktan geldiğini açıklamayan Borrell, ‘referans’ olarak kabul ettiği bu sayıdaki bir askeri yığının ‘endişe verici’ olduğunu savunmuştu.

Ancak gündüz yapılan bu sözlü açıklamaya dair akşam saatlerinde yayınlanan yazılı açıklamada dikkat çeken bir değişiklik yapıldı. Açıklamada, Rusya’nın 150 bin olarak iddia edilen Ukrayna sınırındaki asker sayısı 100 bin olarak düzeltildi. Ancak bu sayının neden düzeltildiği ve yine Rusya’nın askeri birlik yığmasına dair kaynağın ne olduğuna açıklık getirilmedi.

Borrell’in açıklamasında Rusya’nın askeri yığınağa son vermesi ve ‘tansiyonu düşürmesi’ çağrısı yapıldı.

Kırım’ı Rusya’ya kaptıran ve doğu eyaletlerinin bir kısmında bağımsızlık yanlısı Rusların kontrolü sağladığı Ukrayna, son haftalarda Moskova yönetimiyle gerginlik yaşıyor. Kiev yönetimi, Rusya’nın ülkesine saldırmak için gerekçe arıyor olabileceğini de iddia ediyor.