AB'den Libya ambargosunu delen Türk şirkete yaptırım

Avrupa Birliği, Libya'ya yönelik BM silah ambargosunu delen üç şirkete karşı yaptırım kararı aldı. Bunlar arasında bir Türk şirket de var.

AFP'nin haberine göre Avrupalı diplomatlar, Avrupa Birliği'nin bu Pazartesi günü Libya ambargosunu delen üç şirkete yaptırım uyguladığını açıkladı.

Hedef alınan şirketlerden birinin Türk olduğunu belirten diplomatik kaynaklara göre, diğer iki şirket Ürdün ve Kazakistan'a ait.

Bu karar geçen Cuma günü büyükelçiler düzeyinde kabul edilmişti. Brüksel'de toplanan Dışişleri Bakanları toplantısında da onaylandı.

Cuma günü de AFP'ye açıklamada bulunan bir diplomat, "Yaptırımlar ılımlı ama belirleyicidir. Bir uyarı sözkonusu" dedi.

Yaptırımlar kapsamında üç şirketin AB'deki mal varlıkları dondurulacak ve AB şirketleri ile ilişki kuramayacaklar.

Avrupa Birliği BM ambargosunu gözetmek için İrini isimli bir deniz operasyonu başlatmıştı. Diplomatlara göre bu operasyon, Türkiye tarafından işlenen çok sayıda ihlali belgelemeyi sağladı.

Adı belirtilmeyen diplomatlardan biri, "Bu ihlaller Libya'daki çatışmaya bir son vermek için başlatılan siyasi süreci baltalıyor" dedi.

İhlallere ilişkin tüm kanıtların Birleşmiş Milletler'e de sunulduğu belirtildi. BM'nin de yaptırım kararı alabileceği ifade ediliyor.