AB’nin Libya denetleme operasyonu genişletiliyor

Fransa, başta Türkiye olmak üzere Libya’ya yönelik yaptırımları kontrol edecek Irini Operasyonu kapsamındaki angajmanlarını arttıracak.

Avrupa Birliği (AB), 7 aydan bu yana Libya’daki uluslararası yaptırımı denetlemek amacıyla Irini adlı bir operasyon yürütüyor. Operasyonun devamı için Fransa, ülkenin güneyindeki Marsilya Limanı’nın kullanılmasına izin verecek.

Dün AB ülkelerinin savunma bakanlarıyla bir zirvede buluşan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Irini Operasyonu oldukça iyi gidiyor” dedi. Operasyon kapsamında verilen desteğin arttığını kaydeden Borrell, “7 ay önce yarım zamanlı bir gemimiz ve bir uçağımız vardı. Bugün ise tam zamanlı 4 savaş gemimiz ve 4 uçağımız var ve Fransa da demir atacak gemiler için Marsilya Limanı’nı sundu” diye konuştu.

Borrell’in verdiği bilgilere göre Fransa Donanması’nın bir gemisi de operasyona katılıyor. Operasyon kapsamında bugüne kadar elde edilen görüntülerin BM’ye sunulduğunu belirten Borrell, AB üyesi ülkelerin operasyona daha fazla katkıda bulunmalarını istedi.

Irini Operasyonu kapsamında bugüne kadar Libya’daki taraflara destek veren Rusya ile Türkiye’nin yaptırımları ihlal ettiğinin tespit edildiği biliniyor. AB, Eylül ayında bu yaptırımları ihlal eden ve Türkiye’nin gönderdiği silah veya paralı cihatçıları taşıdığı belirlenen bir Türk denizcilik şirketini yaptırım listesine almıştı.