AB: Türkiye’nin Suriyelileri göndermesi yasadışı

Erdoğan rejiminin Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecileri ülkelerine göndermesi, aynı rejimle mülteci pazarlığı yapan Avrupa Birliği’nde “endişelere” yol açtı. AB, mültecilerin geri gönderilmesi için “yasadışı” dedi.

Uzun süre Suriyeli mültecileri AB’ye karşı şantaj olarak kullanan ve Suriye’deki demografik değişim politikasına malzeme yapan Erdoğan rejimi, son haftalarda bu kez sınırdışılara yöneldi.

Türkiye’deki insan hakları kuruluşları ülkeye sığınan “geçici koruma” altındaki Suriyelilerin “gönüllü geri dönüş” adı altında zorla sınır dışı edildiğini, haklarından mahrum edildiğini ve kötü muameleye maruz kaldığını bildirmişlerdi.

Temmuz ayının sonuna kadar bin Suriyelinin çatışma ve gerginliğin sürdüğü İdlib’e gönderildiği açıklanmıştı. AKP iktidarının bu şekilde savaştan kaçan mültecileri çatışmaların sürdüğü bölgeye göndermesi Avrupa Birliği’nde kaygıyla izleniyor.

Almanya’da yayın yapan Der Spiegel dergisinin internet sitesi “Spiegel Online”na konuşan Avrupa Komisyonu’ndan bir sözcü, ülkesine sığınan mültecilere yönelik Türk hükümetinin son uygulamalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. AB yetkilisi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR)’nin belirlediği gönüllü geri dönüş şartlarının yerine getirilmediği sürece Türkiye’nin mültecilere göndermemesi gerektiğini bildirdi.

‘MÜLTECİ ANLAŞMASININ ŞARTLARI YERİNE GETİRİLMELİ’

AB’nin başkenti Brüksel ve Almanya’nın başkenti Suriyeli sığınmacıların yasa dışı yöntemlerle ülkelerine sınır dışı edilmeleri Ankara ile yapılan mülteci anlaşmasının tehlikeye girebileceğine dair kaygıları arttı. Çünkü 2016’da Alman başbakanı Angela Merkel’in öncülüğünde hazırlanan tartışmalı anlaşma şartlarından birisi de Türkiye’nin sınırlarını kapatarak Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri ülkesinde tutmaktı.

Ancak bu şekilde mültecilerin savaş ve güvensiz bir ortama itilmesiyle anlaşmanın en önemli şartlarının birisi de ihlal edilmiş oluyor. Anlaşmanın hazırlanması sırasında danışmanlık yapan Alman siyaset uzmanı Gerald Knaus üzerinde müzakere edilen ve kararlaştırılan şartların uyulmasını istedi, aksi takdirde anlaşmanın bozulabileceği uyarısını yaptı. Knaus devamla “Öyle görünüyor ki anlaşmanın şartları bütün taraflar için kötüleşti, en çok mülteciler için” diye konuştu.

Avrupa Birliği, sivil toplum örgütlerinin insanlık dışı olarak tepki gösterdiği mülteci anlaşmasın 2016 yılının Mart ayında Erdoğan rejimiyle birlikte imzalamıştı. Almanya’nın öncülüğünde yapılan anlaşmaya göre Avrupa’ya ulaşmak için Suriye, Irak ve Afganistan’dan yola çıkan 3 milyona yakın mülteci Türkiye’de tutulacak, Erdoğan rejimi de bunun karşılığında para yardımı alacaktı. Geçtiğimiz Temmuz ayında Avrupa Komisyonu Türkiye’deki Suriyelilerin sağlık ve sosyal ihtiyaçlarının giderilmesi için Ankara’ya 1,4 Milyar Euro tutarındaki bir yardım paketine daha onay verdi.