ABD İran’a kaldırabileceği yaptırım örneklerini verdi

İran nükleerine ilişkin Viyana’da süren müzakereler kapsamında ABD’nin İran’a kaldırmaya hazır olduğu yaptırımların örneklerini verdiği bildirildi.

Tahran ile 2015 nükleer anlaşmasının diğer imzacıları arasında, anlaşmayı kurtarmak için Viyana’da müzakereler yürütülüyor.

AFP’nin haberine göre tartışmalara verilen ara vesilesiyle gazetecilere bir açıklamada bulunan Amerikalı bir yetkili, ABD eski Başkanı Donald Trump’ın çekildiği anlaşmaya geri dönmek için “Bu kez daha detaya girdik. İran’a kaldırmamız gerektiğiniz düşündüğümüz bir takım yaptırım örnekleri verdik” dedi.

Aynı yetkili, “Onlara çok sayıda örnek verdik (…) Bence artık kaldırmamız gereken yaptırımlar ve kaldırmayacağımız yaptırımlar hakkında oldukça net bir vizyona sahipler” diye ekledi.

Wall Street Journal gazetesi ABD heyetinin, Trump’ın terörizm suçlamasına dayalı olarak mali ve petrol sektörüne uyguladığı yaptırımları kaldırmaya hazır olduğunu iddia etmişti. Amerikalı yetkili bu bilgiyi ne doğruladı ne de yalanladı.

Yetkili, Trump’ın sadece Joe Biden’ın anlaşmaya geri dönmesini engellemek için nükleer programla doğrudan bağlantılı olmayan yaptırımlarına dikkat çekerek, böyle bir zorlu kategori olduğunu söyledi.

Trump, 2018 yılında nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek, İran’a karşı maksimum baskı politikası çerçevesinde yaptırımlara geri dönmüştü. İran da misilleme olarak, kademeli bir şekilde anlaşma kapsamındaki taahhütlerini askıya almaya başlamıştı.

Trump’ın yerine geçen Joe Biden, Tahran’ın anlaşma çerçevesindeki kısıtlamalara dönmesi halinde nükleer anlaşmaya geri dönmeye hazır olduğunu belirtmişti.

Nisan ayı başından bu yana Viyana’da İran, Çin, Rusya, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık ile Amerikalılar arasında dolaylı müzakereler yürütülüyor. Bu haftanın son oturumu salı günü tamamlandı. Müzakerelerin haftaya yeniden devam etmesi bekleniyor.