ABD’den Kübalı bakana ülkeye giriş yasağı

ABD, Venezuela hükümetine destek verdiği gerekçesiyle ‘insan haklarını ihlal etmekle’ suçladığı Küba Savunma Bakanı’na ülkeye giriş yasağı getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Küba Devrimci Ordu Güçleri Bakanlığı’nın (MINFAR) başındaki General Leopoldo Cintras Frias’ın ülkeye girişinin yasaklandığı duyuruldu. Açıklamada, General Frias’ın Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya karşı gösterilerde insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğu savunuldu.

Venezuela’da bulunan ordu güçlerinin yanı sıra Küba istihbaratının da suçlandığı açıklamada, Küba Savunma Bakanı Frias’ın yanı sıra iki çocuğunun da ABD’ye girişine yasak getirildiği kaydedildi.

Barack Obama döneminde Küba ile 55 yılı aşkın gerginlik siyasetinin aşılması yönündeki çabalar, 2017’de göreve gelen Donald Trump tarafından terk edilmişti. Trump ayrıca Küba’nın Venezuela’nın sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya verdiği askeri desteğe de sert bir biçimde karşı çıkıyor.

Venezuela’daki sağcı muhalefetin önde gelen isimlerinden Juan Guaido, ABD’nin yanı sıra 50 kadar ülke tarafından ‘ülkenin meşru lideri’ kabul ediliyor. Ancak Çin ve Rusya’nın yanı sıra Küba’nın da aralarında olduğu çok sayıda ülke doğrudan Maduro’yu desteklerken, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi ülkelerin büyük çoğunluğu da Maduro’yu meşru cumhurbaşkanı olarak tanıyor.