ABD’den Kuzey Akım 2’ye yeni bir yaptırım daha

ABD’nin kendi doğalgazına rakip olduğu için Almanya ve AB ülkelerinin Rusya’dan doğalgaz alacağı Kuzey Akım 2 hattına yönelik yeni bir yaptırım kararı daha alındığı duyuruldu.

Kuzey Akım 2 (North Stream 2) adlı doğalgaz boru hattı, Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak. Amerika Birleşik Devletleri’nin sık sık yaptırımlarla karşı çıktığı ve bin 230 kilometreyi bulacak Kuzay Akım 2 ile yılda 55 milyar varil gazın taşınması hedefleniyor.

Handelsblatt gazetesinin iddiasına göre ise, ABD doğalgaz boru hattını döşeyecek Rus gemilerinden Fortuna’yı da yaptırım kapsamına aldı. Bu iddia Almanya Ekonomi Bakanlığı tarafından da doğrulandı. Gemi, boru hattı projesinde önemli bir yer alan KVT-RUS adlı şirkete ait.

AB ÜLKELERİ ENERJİDE RUSYA’YA BAĞIMLI

Avrupa ülkeleri petrol ihtiyacını büyük oranda Ortadoğu, Rusya, ABD ve Norveç’ten karşılıyor. Doğalgazda ise Rusya en ciddi tedarikçi olarak duruyor. Kuzey Akım 2 ile daha önce Kuzey Akım 1 üzerinden sağlanan gaz sevkiyatının iki katına çıkarılması hedefleniyor.

ABD başkanı Donald Trump, son aylarda Almanya başta olmak üzere AB’ye yönelik baskısını arttırıyor. Trump yönetimi daha önce birçok kez Kuzey Akım 2 projesinde yer alan veya ortaklık yapan şirketlere yaptırım kararı almıştı. Son olarak bu ayın başında Norveçli DNV GL adlı şirket, Washington’un baskıları nedeniyle projeden çekildiklerini duyurmuştu. Projede ayrıca Fransa’nın Engie, Almanya’dan Uniper ve Wintershall, Avusturya’dan OMV ile İngiliz-Hollanda ortaklığı olan Shell şirketi de yer alıyor.