ABD, Kasım Süleymani'yi öldürdü

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD'nin saldırısında öldürüldü.

ABD, Bağdat'taki Uluslararası Havalimanı'nda Haşd-i Şabi komutanlarını hedef alan saldırıda İran Kudüs Güçleri Komutanı Kasım Süleymani ve Haşd-i Şabi Komutanı Ebu Mehdi el Mühendis'in öldürüldüğünü açıkladı.
Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, İran Devrim Muhafızları da Süleymani'nin öldürüldüğünü doğruladı.

ABD DOĞRULADI

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), eylemlerinde Süleymani'nin öldüğünü doğruladı, "Yüzlerce Amerikalının ve koalisyon üyesinin öldürülmesinden ve binlercesinin yaralanmasından sorumluydu" dedi.

HAMANEY'DEN 'İNTİKÂM' MESAJI

İran'ın dini lideri Ali Hamaney, devlet televizyonunda yayımlanan açıklamasında, Süleymani'nin "cennete gittiğini, suçluları çok sert bir intikâmın beklediğini" söyledi. Ülkede üç günlük yas ilan etti.

İRAN'DAN TEPKİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin danışmanı Hüsameddin Ashena, "Trump, bu kumar oyunuyla Amerika'yı bölgedeki en tehlikeli konuma soktu. Kırmızı çizgileri aşanlar karşılık görmeye de hazırlıklı olmalı" dedi.
İran'ın en üst düzey güvenlik birimi de, Süleymani'nin öldürülmesi sonrası atılacak adımları görüşmek üzere acil olarak toplanıyor.
İran, ülkede ABD ile iletişimi de sağlayan İsveçli büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak "Amerika rejimi devlet destekli terör olayının sonuçlarından sorumludur" dedi.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bunun 'uluslararası terörizm eylemi' olduğunu savundu.