ABD: Salgın ortamında insan ticareti arttı

Washington’a göre, son aylardaki küresel sağlık krizinin yarattığı ortamda insan ticareti ciddi artış gösterirken, birçok ülke de ‘kara listeye’ alındı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’nın insan ticaretine yönelik hazırlanan yıllık raporunda, Covid-19 salgınının insan tacirlerinin faaliyetlerini arttırmasına neden olduğu savunuldu.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından açıklanan raporda, salgının yol açtığı yoksunluklar ortamının insan tacirlerince fırsata dönüştürüldüğüne dikkat çekiliyor. Raporda, sağlık krizinin birçok kişiyi insan tacirleri açısından hassas konuma getirdiği ve tacirlerin bunu kullandıklarının altı çiziliyor.

Raporu hazırlamakla görevli John Richmond’un kaleme aldığı giriş kısmında, “Salgın ortamında insan tacirleri evlere kapanmadı; aksine yeni yöntemler geliştirdiler ve hatta kaos ortamını fırsata çevirdiler” deniliyor.

4 ÜLKENİN ÇABALARI YETERSİZ

Raporda, insan tacirleriyle mücadelede yetersiz kaldıkları savunulan 4 ülkenin ise kara listeye alındığı yer alıyor. Buna göre Afganistan, Nikaragua, Lezotho ve Cezayir, yeteri kadar çaba sarf etmediler. Kara listeye alınan ülkelerin Uluslararası Para Fonu (IMF) veya diğer yardım kuruluşlarından alacakları desteklerin ABD tarafından engellenmesi de söz konusu olabilir.

ABD’nin daha önceki raporunda aralarında Çin, Rusya, Kuzey Kore, İran ve Venezuela’nın da olduğu 15 ülke daha kara listede idi.

SUUDİLER ÇIKARILDI; İRLANDA ‘GÖZLEM ALTINDA’

ABD’nin Ortadoğu’daki yakın müttefiki Suudi Arabistan bu yıl kara listeden çıkarılırken, Avrupa’ya göçlerde birçok Afrika ülkesinden geçişlerin sağlandığı Moritanya’nın da kara listeden çıkarıldığı belirtiliyor.

Raporda, kara listeye alınmamakla birlikte İrlanda’nın ise ‘gözlem altına’ alınması kararına yer verildi.