ABD, Suriye’de İran yanlısı milisleri vurdu

Amerikan ordusu, Suriye’de İran yanlısı milislerin kullandığı alt yapıları hedef aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı, saldırının “ölçülü ve hesaplı” olduğunu belirtti.

Amerikan Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye’de yürütülen operasyonu “caydırıcı askeri operasyon” olarak nitelendirdi.

Kirby, hava saldırılarında başta Kataib Hizbullah olmak üzere İran yanlısı milislerin kullandığı bir sınır kapısında bulunan alt yapıları yok ettiklerini bildirdi.

Sözcü, hava saldırısının “Irak’ta Amerikan ve Koalisyon personeline karşı son saldırılara ve halen bu personele yönelik devam eden tehditler yanıt olarak” gerçekleştiğini belirtti.

Üç hafta içerinde Irak’ta ABD ve Koalisyon’a yönelik üç saldırı gerçekleşti. Bu saldırılardan İran yanlısı gruplar sorumlu tutuldu.  Saldırılar ABD’nin nükleer anlaşmaya dönmeden önce Tahran’dan taviz istediği bir döneme denk geldi.

ABD’nin eski başkanı Donald Trump, 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek İran’a yönelik maksimum baskı politikasını devreye koymuştu. Joe Biden yönetimi, 2015’te imzalanan nükleer anlaşmaya geri dönme niyetini ortaya koymuştu.

Pazartesi günü Bağdat’ta Amerikan büyükelçiliği yakınına roketler düştü. Cumartesi günü daha kuzeydeki Balad Irak askeri üssüne roket atışları yapıldı ve F-16 bakımı ile görevli Amerikalı bir şirkete çalışan bir Iraklı yaralandı.

15 Şubat’ta Güney Kürdistan’ın başkenti Hewlêr havaalanında koalisyon güçlerinin bulunduğu askeri bir üsse roket atışları yapıldı, iki kişi hayatını kaybetti.

Kirby, Suriye’deki hava saldırısı için “Bu ölçülü askeri yanıt, başta koalisyon ortakları ile istişareler olmak üzere diplomatik tedbirlere paralel olarak yürütüldü” dedi.

Sözcü, “Operasyon muğlaklığa yer vermeyecek şekilde bir mesaj gönderiyor: Başkan Biden, Amerikan güçleri ve koalisyon güçlerini koruyacak. Aynı zamanda, Suriye’nin doğusu ve Irak’taki durumu yatıştırmak amacıyla hesaplı bir şekilde davrandık” diye ekledi.