Af Örgütü: İran ve Türkiye Afganlara ateş açıyor, zorla sınır dışı ediyor

Uluslararası Af Örgütü İran ve Türkiye’nin Afganları zorla sınır dışı ettiğini ve geçiş noktalarında illegal bir şekilde ateş açtığını belirtti.

Af Örgütü, “Zorla gönderme, illegal atışlar, keyfi tutuklamalar” başlıklı raporda Türkiye ve İran’ın ülkelerinden kaçmaya çalışan Afganlara yönelik muamelesine tepki gösterildi.

Raporda, “İran ve Türkiye güvenlik güçlerinin sınırlarını geçmeye çalışan Afganları defalarca zorla sınırdışı ettiği, özellikle erkekler, kadınlar ve çocuklara illegal bir şekilde ateş açtığı” kaydedildi.

Mart ayında zorla sınır dışı edilen 74 kişinin tanıklığı ile yapılan araştırmaya göre, bunlardan 48’i Türkiye veya İran sınırını geçmeye çalışırken açılan ateşin hedefi olduklarını ifade etti.

Af Örgütü’ne göre İran güçleri başta aşırı dolu araçlara yönelik olmak üzere “illegal bir şekilde onlarca kişiyi öldürdü ve yaraladı”.

Raporda ifadelerine yer verilen araştırmacı Marie Forestier, “Türk sınır güvenliği de illegal bir şekilde gerçek mermiler kullandı” dedi.

Af Örgütü, “Türki ve İranlı yetkililerden tüm sınır dışıları ve illegal geri dönüşleri derhal durdurmaları, güvenlik bir geçişi garantilemeleri ve iltica prosedürlerine erişimi sağlamalarını istiyoruz” dedi.

Af Örgütü, uluslararası toplumdan da İran ve Türkiye dahil Afgan mültecileri ağırlayan ülkelere maddi destek vermelerini istedi.

Ağustos 2021’de Taliban’ın iktidarı ele geçirmesinden bu yana yüz binlerce Afgan ülkeden kaçtı.