Afganistan’da ani sel felaketi: En az 29 ölü, 3 bini aşkın ev yıkıldı

Afganistan’ın doğusunda şiddetli yağışlarla meydana gelen ani su baskınlarında en az 29 kişinin öldüğü, 3 bini aşkın evin yıkıldığı bildirildi.

Logar vilayetinde son 24 saat içerisinde şiddetli yağışlar meydana geldi. Vilayetin bir kısmında yaşanan ani su baskınlarında bölge valiliğine göre aralarında 9 çocuğun olduğu en az 29 kişi öldü, 50'den fazla kişi yaralandı.

Sel felaketlerinde onlarca sulama kanalı ve çoğu meyve bahçeleri olmak üzere 5 bin hektar dolayında tarım arazisi tahrip oldu.

Selde 3 bini aşkın ev yıkılırken, yaklaşık 2 bin büyükbaş hayvan hayatını kaybetti.

Valilik sözcüsü Hikmetullah Şamim, Parvan'da yaklaşık 100 kişinin hala kayıp olduğunu söyledi

Valilik açıklamasına göre güvenlik güçleri ve sivil toplum örgütleri felaketzedeleri güvenli alanlara tahliye ediyor.

Hükümet sözcüsü Bilal Kerimi, "Uluslararası toplumu bu kritik zamanda Afganlara katılmaya ve kurbanlara yardım etmek için hiçbir çabadan kaçınmaya çağırıyoruz” dedi.

Meteoroloji servisleri günler için de şiddetli yağışlar ve 21 vilayette sel felaketi riskleri konusunda uyardı.

Her yıl onlarca Afgan, özellikle kötü inşa edilmiş evlerin kolayca çökebileceği yoksul kırsal alanlarda sağanak yağışlar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Taliban'ın bir yıl önce iktidara geri dönmesinden bu yana, Afganistan'da uluslararası toplum tarafından finanse edilen yardımlar ve afet yardım programları önemli ölçüde azaldı.

Bazı ülkeler, yardımın Taliban tarafından yönlendirileceğinden ve güçlerini pekiştirmek için kullanılacağından endişe ediyor.