Afganistan’da ani sel felaketi: En az 40 ölü, 150 kayıp

Afganistan’ın kuzey doğusundaki Nuristan vilayetinde aşırı yağışlar sonucu ani sel felaketi en az 40 kişi hayatını kaybetti, 150 kişi de kayboldu.

İl Meclisi Başkanı Saidullah Nuristani, Kamdeş ilçesinde 28 Temmuz gecesi ani sel felaketi yaşandığını ve 40 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Nuristani, felakette 150 kişinin de kaybolduğunu ve 80 evin yıkıldığını belirtti. Kamdeş, başkent Kabil’in 200 kilometre kadar kuzey doğusunda yer alıyor.

Nuristan Valilik sözcüsü Said Momand ise 60’ı aşkın kişinin şiddetli yağışların yol açtığı ani sel felaketinde hayatını kaybettiğini belirtti.

Felaketin etkilediği alan, girişi zor bir bölge olarak biliniyor. Bu tür felaketler ülkede özellikle yoksul kırsal bölgelerde sık sık yaşanıyor. Riskli bölgelerdeki evler de kırılgan yapıya sahip.

Her yıl ülkede onlarca kişi bu tür olaylarda hayatını kaybediyor. Ağustos 2020’de Pervan vilayetinin Şarikar kentinde 100’ü aşkın kişi hayatını yaşamını yitirmişti.

Felaketlerin ardından kurtarma ve yardım ulaştırma çalışmaları da, 40 yıldır savaşın olduğu bu ülkede genellikle ekipman ve alt yapı eksikliğinden dolayı gecikiyor.