Afganistan’da ateşkesin ikinci gününde camide patlama

Afganistan’da Talibanlar ile hükümet güçleri arasında yapılan Ramazan Bayramı ateşkesinin ikinci gününde başkentte bir camide patlama meydana geldi, en az 12 kişi öldü.

Başkent Kabil’in kenar mahallesindeki bir camide patlama meydana geldi. Patlama Cuma namazı sırasında gerçekleşti. Polise göre en az 12 kişi öldü, 15 dolayında kişi yaralandı.

Patlama Ramazan Bayramı vesilesiyle yapılan ateşkesin ikinci günü ve ABD’nin Kandahar hava üssünden tüm askerlerini çektiği gününe denk geldi.

ABD ve ittifaklarının 11 Eylül’e kadar tüm güçlerini çekmesi bekleniyor.  Çekilme ardından Afgan güçlerinin Talibanlara karşı koyabileceğini düşünenlerin sayısı çok az.

Son haftalarda çatışmalar yoğunlaştı.  Talibanlar Salı günü Kabil yakınında hükümetin kontrolündeki bir ilçeyi de ele geçirdi. Büyük kent merkezleri etrafındaki Taliban kuşatması da giderek güçleniyor. Uzmanlar, Talibanların büyük bir operasyon için Amerikan güçlerinin çekilmesini beklediğini belirtiyor.

8 Mayıs günü Kabil’de Şii Hazaraların yoğun olarak yaşadığı bir mahallede kız öğrenci okuluna düzenlenen bir dizi bombalı saldırıda 50’yi aşkın kişi hayatını kaybetti. Hükümet Talibanları sorumlu tuttu ancak Talibanlar yalanladı.