Afganistan’da üç günlük ateşkes

Afganistan’da Taliban ile hükümet arasında Kurban Bayramı vesilesiyle üç günlük ateşkes bu Cuma günü başladı. Ateşkesin iki taraf arasında tarihi barış müzakerelerine götürmesi umut ediliyor.

Taliban, Kurban Bayramı vesilesiyle üç günlük ateşkes ilan etti. 19 yıllık savaş boyunca üçüncü ateşkes oldu.

Hükümet de operasyonları durdurma talimatı verdi. Ateşkesin tutup tutmayacağı henüz bilinmiyor. Ateşkes başlamadan bir kaç saat önce bomba yüklü bir araçla düzenlenen saldırıda 17 kişi öldü.

Cuma sabahından bu yana henüz herhangi bir çatışma veya saldırı haberi gelmedi.

Hafta içerisinde Taliban ve Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ateşkesin sonunda barış müzakerelerine başlayabilecekleri yönünde mesajlar verdi.

ABD ile Talibanlar, Şubat ayında Katar’ın Doha kentinde tarihi bir anlaşma imzalamıştı. Afgan hükümetinin dışlandığı bu anlaşma, Taliban'ın güvenlik garantileri vermesi ve Afgan hükümeti ile diyalog başlatması karşılığında Amerikan güçlerinin çekilmesini öngörüyor.

Afganlar arası görüşmelerin 10 Mart’ta başlaması gerekiyordu ancak Kabil’deki siyasi sorunlar ve tutuklu değişimi sürecindeki duraksama nedeniyle sürekli ertelendi. Taliban, tutuklu değişimi sürecinin tamamlanmasını önkoşul olarak dayatıyordu. ABD ile yapılan anlaşma çerçevesinde hükümetin 5 bin Taliban’ı, Taliban ise elindeki 1000 (bin) güvenlik gücü mensubunu bırakması gerekiyordu.

Talibanlar şimdiye kadar 1005 güvenlik gücü mensubunu bıraktı. Afgan makamları ise 4 bin 600 Taliban üyesini serbest bıraktı. Hükümet yakında 500 Taliban'ı daha bırakacaklarını duyurdu.