Afganistan’daki sel felaketlerinde bir ayda 182 ölü

Afganistan’da Taliban hükümeti sözcüsü Zabihullah Mücahid, bir aydır ülkeyi vuran sel felaketlerinde 182 kişinin öldüğü, 250 kişinin yaralandığını bildirdi.

Hükümet tarafından yapılan açıklamaya göre sel felaketlerinde bir ayda 182 kişi öldü, 250 kişi yaralandı. Ölen ve yaralananlar arasında kadın ve çocukların da olduğu belirtildi.

Ayrıca üç bini aşkın ev şiddetli yağışların getirdiği sel felaketlerinde çöktü. Bununla birlikte özellikle ülkenin doğusunda tarım arazileri yok oldu.

Hükümet, bin baş hayvanın da hayatını kaybettiğini belirterek, kayıpları tazmin etmek için hükümetin elinden geleni yapacağını belirtti ancak detay vermedi.

Onlarca yıl kesintisiz savaşların yaşandığı ülkede küresel ısınma, öneki hükümetlerin altyapı ihmalleri ve toprağı geçirimsiz yapan kuraklık bugünkü durumun daha da ağırlaşmasına neden oldu.

Her yıl onlarca Afgan şiddetli yağışlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Özellikle kırsal alanlarda kolayca çökebilecek evlerde yaşayan yoksul halk, felaketlerden ağır etkileniyor.

Komşu Pakistan’da da haziran ayından bu yana muson yağmurlarından dolayı 800’ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Taliban’ın ağustos 2021’de iktidara gelmesinden bu yana Afganistan uluslararası yardımın kesilmesi nedeniyle ağır bir mali ve ekonomik kriz yaşıyor.

Ayrıca köktendinci bir anlayışa sahip olan Taliban’ın felaketi yönetimi konusunda yeterli tecrübesi yok.

Zabihullah Mücahid, “Sel felaketleri daha da kötüleşirse, İslam Emirliği mağdurlara gerekli yardımı sağlamak için yeterli kaynağa sahip olmayacaktır” dedi. Mücahid uluslararası toplumu ve başta Müslüman ülkeleri ve insani örgütleri doğal felakette hükümete yardım etmeye çağırdı.