Afganistan savaşı: Rusya Tacikistan ordusuna desteğini artırıyor

Rusya Savunma Bakanlığı, Afganistan’daki durumun “kötüleşmesi” üzerine Tacikistan ordusuna silah ve eğitim desteğini artıracaklarını açıkladı.

Duşanbe’de Tacikistan Savunma Bakanı Şerali Mirzo ile bir araya gelen Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu, “Komşu Afganistan'dan gelen tehditleri etkisiz hale getirmek için ortak çalışma artık bir öncelik haline geldi” dedi.

Şoygu, “Yabancı güçlerin alelacele geri çekilmesi, durumun hızla bozulmasına ve terörist faaliyetlerin patlamasına neden oldu” diye ekledi.

Rusya’nın eski Sovyet ülkesi Tacikistan’da zaten askeri bir üssü bulunuyor. Şoygu, Rusya’nın "Tacik ordusuna Rus silah ve teçhizatının ek ücretsiz teslimatını" organize ettiğini ve Tacik askerlerinin eğitimini sağlamak için "gereken her şeyi" yapmakta olduğunu belirtti. Bakan, "Rusya Tacik dostlarımıza gerekli tüm yardımı sağlamaya hazırdır” şeklinde konuştu.

Rusya, Tacikistan ve Özbekistan gelecek hafta Tacikistan’ın Afganistan ile olan sınırı yakınında askeri tatbikat da yürütecek. 


Tacikistan’ın Afganistan ile 1300 kilometrelik sınırı var. Temel sınır kapısı haziran ayında Talibanların kontrolüne geçmişti. Çatışmalar sırasında kaçan bin Afgan asker Tacikistan’a sığınmıştı.