Afrika’nın krizden çıkması için büyük desteğe ihtiyaç var

Paris’te yapılan Afrika Zirvesi’nde Afrika Ekonomi Zirvesi’nde kıtanın ekonomisinin krizden çıkışı için yüz milyarlarca dolara ihtiyacı olduğunda fikir birliği sağlanırken, bu finansmanın nasıl sağlanacağı tartışılıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Avrupa ülkeleri ile ABD’nin de katıldığı zirvede, bir yandan Covid-19’un neden olduğu ekonomik kriz diğer yandan da radikal İslamcı çetelerin saldırılarıyla boğuşan Afrika’nın durumu ele alınıyor.

Afrika Birliği ve çok sayıda Afrika ülkesinin devlet veya hükümet başkanları nezdinde katıldığı zirvede, kıtanın ‘krizden çıkışı’ ve ‘terörizmle mücadele’ gibi önemli hedefleri üzerinde duruldu. Zirvede yapılan tartışmalarda, birçoğu ağır yoksullukla boğuşan Afrika ülkeleri için önümüzdeki 4 yılda en az 285 milyar dolarlık bir fona ihtiyaç olduğuna vurgu yapıldı.

Zirve vesilesiyle konuşan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 285 milyarın 2025 yılına kadar sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Macron, bunun en az 100 milyar dolarının acilen sağlanması gerektiğine dikkati çekti.

Konuya ilişkin konuşan Demokratik Kongo Cumhuriyeti Devlet Başkanı Felix Tshisekedi ise, bu miktarın gerekliliği noktasında Pazartesi günü Elysée Sarayı’nda yaptıkları liderler toplantısında uzlaşı sağlandığını belirtti. Ancak Tshisekedi, 100 milyar doların yetersiz olacağının da altını çizdi.

IMF REZERVLERİ KULLANILABİLİR

Afrika’nın içinde bulunduğu krizin aşılması için Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından oluşturulan uluslararası rezerv para birimi olan ‘Özel Çekme Hakları (Special Drawing Rights)’in kullanılması gündemde. Global çapta 650 milyar doları bulan Özel Çekme Hakları’nın normalde 33 milyar doları zaten Afrika’ya gidiyor. Zirvedeki öneriler arasında acilen sağlanması gereken 100 milyar dolarlık fonun bura üzerinden elde edilmesi bulunuyor.

IMF ve fon sağlayıcı ülkeler ayrıca 2020’de Afrika ülkelerinin borçlarının yeniden yapılandırılmasını öngören bir moratoryumda uzlaşmışlardı.

KÜRESEL BÜYÜMENİN YARISI KADAR BİR BÜYÜME BEKLENİYOR

Afrika, 2020’de başlayan Covid-19 kaynaklı ekonomik küçülmeden en fazla etkilenen kıta olarak öne çıkıyor. Kıtanın ekonomisi geçtiğimiz yıl yüzde 3,5’in üzerinde küçülerek, son 25 yılda ilk kez gerilemişti.

IMF’nin tahminlerine göre, bu yıl küresel ekonomi yüzde 6 oranında büyüyecek. Ancak Afrika kıtasında bu büyüme sadece yüzde 3,2 ile sınırlı kalacak.

IMF Genel Direktörü Kristalina Georgieva’ya göre, Afrika’da beklenen bu sınırlı ekonomik büyüme ‘oldukça tehlikeli’. Georgieva, bu tehlikenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ekonomileri etkileyecek düzeyde olduğunun altını çizdi.

KRİZE HARCANAN YATIRIMLAR GELİŞMİŞ ÜLKELERİN ONDA BİRİ BİLE DEĞİL

Afrika kıtasının bir diğer önemli sorunu olarak da mevcut salgın krizi nedeniyle devletlerin ekonomilerini ayakta tutabilmek için harcadıkları yatırımların oldukça sınırlı kalması. Covid-19 krizi sonrası ekonomileri canlandırmayı hedefleyen kalkınma planlarına gelişmiş ülkeler milli ekonomilerinin yüzde 25’i kadar fon ayırdılar. Afrika ülkelerinde ise krize ayrılan fonların milli gelirlere oranı ise yüzde 2’de kaldı.