Almanlar en çok Trump ve Erdoğan’dan korkuyor

Almanya’da yapılan bir ankette “Hangi liderden korkuyorsunuz?” sorusuna yanıt verenlerin çoğu ABD Devlet Başkanı Trump ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan dedi.

Almanya’nın önde gelen günlük gazetelerinden Bild Almanların korku ve endişelerine ilişkin bir anket yayınlandı. Kamuoyu araştırma şirketi Insa’ya yaptırılan anketin sonuçları Bild’in bugünkü (Pazartesi) sayısında yer aldı.

Ankete katılanların yüzde 42’isi iklim değişikliklerinin dünyanın güvenlik ve stabilizesini bozmasından endişe duyduğunu bildirdi. Aynı soruya yüzde 38’lik bir oran “İslami terör” diye yanıt verirken, yüzde 33’lik bir kesim de göçmen hareketliliğinin kaygı verici olduğunu savundu.

Ayrıca yüzde 25’lik “Dünya çapında yayılan sağcı hükümetlerden endişe duyuyorum” derken, yüzde 20’lik bir kesim ise ABD’deki gelişmeler ile küresel güçler arasındaki ticari çatışmaları işaret etti.

Ankette “Hangi liderden korkuyorsunuz?” sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çekti. Ankete verilen cevaplardan şu oranlar ortaya çıktı: Yüzde 80 ABD Devlet Başkanı Donald Trump, yüzde 75 Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 73 Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un, yüzde 63 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin.