Almanya İtalya’ya gelen göçmenleri alacak

Akdeniz üzerinden İtalya’ya gelen mültecilerin AB ülkeleri arasında paylaşımı konusunda uzlaşma sağlanamazken, Almanya, denizden gelen her dört göçmenden birini kabul edecek.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, ülkesinin İtalya’ya gelen mültecilerin paylaşımı konusunda adım atacağını duyurdu. İtalya’ya deniz yoluyla gelecek her dört göçmenden birinin Almanya’ya getirileceğini belirten Seehofer, bu göçmenlerin kabulünün Alman göç siyasetini etkilemeyeceğini savundu.

İtalya’ya bu yılın ilk 8 ayında 9 bin civarında göçmen deniz yoluyla gelirken, aşırı sağcı Matteo Salvini’nin İçişleri Bakanı olduğu dönemde aldığı limanları kapatma kararı halen yürürlükte. Salvini’nin hükümetten ayrılmasıyla yeni kurulan koalisyon hükümetinde tekrar başbakan olan Giuseppe Conte’nin bu politikada değişikliğe gitmesi bekleniyor.

İTALYA KALICI ÇÖZÜM İSTİYOR

Ancak İtalya hükümeti, Almanya’nın teklifine rağmen göçmenlerin paylaşımı konusunda kesin ve kalıcı bir çözüm bulunmasını istiyor. Başbakan Conte, son haftalarda olduğu gibi her bir göçmen gemisi için ayrı ayrı müzakere edilmesi yerine göçmenlerin Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler arasında paylaştırılmasından yana.

AB ülkelerinin göçmenlerin paylaşımı konusunda 23 Eylül’de Brüksel’de bir araya gelmeleri planlanıyor.