Almanya'da Gambiyalı suikastçıya ömür boyu hapis cezası

Alman mahkemesi, eski Gambiya diktatörü Yahya Jammeh'in muhaliflerine yönelik suikastlar düzenleyen ölüm timinin bir üyesini ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

Celle kentinde görülen dava, Almanya'da Jammeh rejimi döneminde işlenen suçlarla ilgili ilk davaydı. Mahkeme, 48 yaşındaki Bai Lowe'yi "insanlığa karşı suç, cinayet ve cinayete teşebbüs" suçlarından suçlu buldu.

Bai Lowe, "Junglers" adlı paramiliter grup için şoförlük yaparak 2003-2006 yılları arasında ülkesinde suikastlara karıştı.

Suikastlardan biri, 16 Aralık 2004'te AFP muhabiri Deyda Hydara'nın öldürülmesiydi. Lowe'nin avukatları, müvekkillerinin masum olduğunu savundu.

Deyda Hydara'nın oğlu Baba Hydara, kararı önemli ancak sadece bir başlangıç olarak değerlendirdi.

Hydara, Yahya Jammeh'in rejiminin kurbanları için adaletin sağlanmasının devam etmesi gerektiğini belirtti.

Hydara, babasının ölümüyle ilgili olarak Alman mahkemesinin verdiği kararı, "Yahya Jammeh tarafından insanlığa karşı suç işlendiğini kabul eden ilk karar" olarak nitelendirdi.

Mahkeme, Gambiyalı'nın Almanya'da mülteci olarak yaşadığını ve 2012'den bu yana bu ülkede ikamet ettiğini belirtti.

Almanya, evrensel yargı yetkisi kapsamında ciddi suçlarla ilgili davalara müdahale etme yetkisine sahip. Bu yetki, Lowe'nin yargılanmasına olanak tanıdı.

Gambiya hükümeti, eski diktatör Yahya Jammeh'in hükümeti döneminde işlenen suçları yargılamak üzere bir mahkeme kurulması için Batı Afrika Devletleri Örgütü ile işbirliği yapma kararı almıştı. Ancak Jammeh, Ekvator Ginesi'nde sürgünde yaşadığı için zorlu bir iş olarak görünüyor.