Almanya’da insan haklarını ihlal eden şirketlere yaptırım öngörülüyor

Almanya’da parlamentoya sunulan bir yasa tasarısı, ülke dışında insan haklarını ihlal eden şirketlere ağır para cezaları getirilmesini ve kamu ihalelerinden men edilebilmelerini öngörüyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünya genelinde en az 152 milyon çocuk çalıştırılıyor. ILO verilerinde tüm dünyada en az 25 milyon kişinin ise zorla kölevari şartlarda çalıştırıldığına dikkat çekiliyor.

Birçoğu dünyanın önde gelen tanınmış şirketlerinin doğrudan veya yan kuruluşları aracılığıyla bu tür insan hakları ihlallerine karıştığı da biliniyor.

ALMANYA’DA 8 MİLYON EURO’YA KADAR PARA CEZASI VERİLMESİ İSTENİYOR

Almanya’da hükümet ortakları tarafından müzakere edilen bir yasa tasarısı ise, ülke dışında insan hakları ihlallerine karışan şirketlerin cezalandırılmasını öngörüyor. Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesi Çalışma Bakanı Hubertus Heil ile Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) üyesi Ekonomi Bakanı Peter Altmaier arasında anlaşmazlığa neden olduğu bildirilen tasarı, insan haklarını ihlal eden şirketlere farklı cezalar getirilmesini öneriyor.

Tasarıya göre, binin üzerinde çalışanı olan şirketlerin insan hakları konusunda daimî bir sorumluluk almalarını istiyor. Tasarıda, doğrudan veya yan kuruluşları ile taşeronları aracılığıyla insan hakları ihlallerine karışan şirketlere 100 bin ila 800 bin Euro arasında para cezası verilmesine olanak tanıyor.

Yıllık cirosu 400 milyon Euro’nun üzerinde olan şirketler için ise bu ceza cirolarının yüzde 2’sine yani 8 milyon Euro’ya kadar çıkarılabilecek.

KAMU İHALELERİNDEN MEN EDİLMELERİ MÜMKÜN OLABİLECEK

1 Ocak 2023’ten itibaren 3 binin üzerinde çalışanı olan şirketler için yürürlüğe girmesi planlanan yasa, 2024’ten itibaren ise binin üzerinde çalışanı olan şirketler için geçerli olacak.

Tasarı ayrıca Ekonomi Bakanlığı bünyesindeki bir gözlem kuruluşunun insan hakları ihlallerine karışan şirketlerin kamu ihalelerine katılmalarını 3 yıllık bir süreye kadar yasaklayabilmelerini öngörüyor.

Tasarıya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ile iş çevrelerinin karşı çıktığı da biliniyor.