Almanya’da ‘korona paraları’ DAİŞ çetelerine gitti

DAİŞ’in Almanya’daki yandaşları da sahte evraklarla devletin salgın nedeniyle kapalı kalan işyerlerine yaptığı para yardımını aldı. Polis paranın bir kısmını el koyarak, geri kalan en az 40 bin Euro’nun ise DAİŞ çetelerine gittiği belirtiliyor.

Geçtiğimiz hafta Alman polisi başkent Berlin’de aralarında “Ibrahim-al-Khalil” adlı bir camiinin de bulunduğu bazı işyerler ile evlere baskınlar gerçekleştirmişti. Polis ve Berlin savcılığının açıklamasında genelde Selefi grupların gittiği söz konusu camiinin yönetcilerinin sahte evraklarla koranavirüsü salgını sürecinde verilen devlet desteğini haksız yere aldıkları belirtiliyordu.

Aynı şekilde geçtiğimiz Mayıs ayında da Berlin polisi sahte işyeri evraklarıyla yardımlardan yararlanan ve “radikal İslamist” olarak adlandırılan gruplara yönelik benzer bir operasyon yaptı. Bu grubun üyeleri 2017 yılında kapatılan ve Berlin’in Moabit semtinde bulunan “Fussilet 33” cami derneğinin yöneticileriydi. 2016 yılında Berlin’deki Noel panayırına TIR'la düzenlenen ve 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırının faili Anis Amri'nin sık sık bu camiye gittiği tespit edilmişti.

DAİŞ’İN KAPATILAN CAMİİSİNE PARA AKTI

Adını Kur’andaki “Fussilet Suresi”nin 33. Ayeti’nde alan “Fussilet 33” 2015 yılından itibaren Alman istibaratı ile güvenlik birimlerinin takibindeydi. Ancak buna rağmen bu camide yıllarca DAİŞ’in propagandası yapılarak, çeteye elemanlar gönderildi, silah ile teknik malzemelerin alınması için paralar toplatıldı.

DAİŞ saflarında savaş suçları işledikten sonra tekrar Almanya’ya gelen, daha sonra da yakalanıp değişik hapis cezalarına çarptılan çetenin Türk asıllı üyeleri Murat S., Ismet D. Ve Emin F. gibi isimler tarafından yönetilen bu caminin korana yardım paralarıyla tekrar gündeme gelmesi dikkat çekti. Kendilerini işveren olarak gösterip düzenledikleri sahte evreklarla para yardımı alan “Fussilet 33” camisinin eski yöneticilerine en az 100 bin Euro’nun gittiği belirtiliyor.

Polisin şimdiye kadar yaptığı baskınlarda 60 bin Euro civarındaki miktara el koyarken, geri kalanın akibetine ilişkin ANF’nin telefonla ulaştığı Berlin savcılığının basın sözcülüğündün bir yetkili açıklama yapmaktan kaçındı. “Geri kalan 40 bin Euro DAİŞ’e mi gitti?” sorusuna ne “evet”, ne de “hayır” yanıtını veren sözcü, paranın “İslami amaçlarla kullanıldığını düşünüyoruz, bu konudaki soruşturma sürüyor” demekle yetindi.

DAİŞ’İN PROPAGANDACISINA 18 BİN EURO

Berlin’deki yerel basında yer alan bilgilere göre soruşturma yürütülen isimlerden biri Noel pazarına saldırının faili Anis Amri'nin yakın arkadaşı Walid S. Bu şahıs DAİŞ yanlısı bir “radikal İslamcı” olarak biliniyor. 2018 yılında Berlin’deki maraton koşusunda saldırı planladığı gerekçesiyle hakkında başka bir soruşturma sürmesine rağmen Walid S.’nin salgın için verilen yardım paralarını nasıl aldığı merak ediliyor.

Investitionsbank (Yatırım Bankası) üzerinden devlet yardımınını cebine indiren bir başka DAİŞ’li ise sosyal medyada verdiği nefret vaazlarıyla tanınan Ahmad Armih isimli bir şahıs. Polis bu DAİŞ’linin de devletin verdiği korona yardımları çerçevesinde 18 bin Euro aldığını tespit etmişti. Kendisini “bal tüccarı” olarak tanıtıp salgın sürecinde zarar gördüğünü iddia ederek para yardımı alan Armih hakkındaki soruşturma sürüyor.

ÇETELERE VE DOLANDIRICILARA GÜN DOĞDU!

Almanya’da “Al Asraa - Die Gefangenen” (Al Asra-Tutuklular) gibi kuruluşlar hala sosyal medya üzerinden DAİŞ çeteleri için para topluyor. YPG ve QSD güçlerinin elinde bulunan DAİŞ çete üyelerinin ailelerinin fotoğraf ile videolarını paylaşarak “PKK kampındaki bacılarımızı unutmayın” şeklindeki kirli propagandalarla toplanan paralar, tutuklu DAİŞ’lilerin cezaevlerinden kaçırılıp kaçak yollarla tekrar Avrupa’ya getirilmesi için kullanılıyor.

Şu ana kadar polisin aramalarında bulamadığı ve Berlin savcılığının “İslami amaçlarla kullanıldı” denilen 40 bin Euro’nun da illegal yaşayan DAİŞ’li çetelerine veya ailelerine gitme olasılığı yüksek. Hali hazırda Berlin savcılığının haksız yere para alan DAİŞ yandaşı toplam 7 kişi hakkında soruşturma yürütürken, geçtiğimiz hafta “Ibrahim-al-Khalil” baskınında gözaltına alanan bir şahıs ise tutuklu yargılanıyor.

Almanya’da hükümet korona krizi nedeniyle maddi zarara uğrayan işyerlerinin veya serbest meslek sahiplerinin hızlı şekilde para yardımı alması için büroktik engellerin kaldırılmasına karar vermişti. Online üzerinden yapılan başvurular yeterli düzeyde incelenmeden işletmelere para aktı. Daha sonra devlet birimlerinin yaptığı incelemelerde çok sayıda dolandırıcı ile organize suç çetesinin sahte belgelerle haksız yere yardım parası aldığı tespit edildi.