Almanya imam yetiştiriyor, Ankara’nın ‘imam örgütü’ endişeli

Almanya kendi imamını yetiştirmek için pilot proje kapsamında Osnabrück’te bir “İslam Koleji” kuruyor. Türk devletinin casuslukla gündeme gelen “dini” yapılanması Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), “İmamları eğitmek devletin görevi değil” dedi.

Osnabrück’te İslami derneklerle işbirliği içerisinde bu Perşembe günü bir pilot proje başlatılıyor

Neue Osnabrücker Zeitung’un haberine göre kentte Osnabrück Üniversitesi de projeyi destekliyor. Pilot proje kapsamında "İslam koleji” kurulacak.

Federal İçişleri Bakanlığı, gazeteye yaptığı açıklamada üniversite ve derneklerle yakın iletişim içinde olduklarını belirtti.

Aynı gazete, hükümetin 2020 yılı bütçesinde de ilk kez bu konuya kaynak ayırmayı planladığına dikkat çekti.

"İslami cemaatlerin dini personelinin eğitimi için model proje" başlıklı kalem için miktar 400 bin euro ayrıldığı ifade ediliyor.

Projeyi üstlenecek olan derneğe İslami dernekler ve kişiler üye olabilecek. Bunlar arasında Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi de yer alıyor.

Konsey Başkanı Aiman Mazyek, "İmamların Almanya’da yetiştirilmesi bizim her zaman arzumuzdu" dedi.

Mazyek, eğitim verecek kişinin Almanya'da rahip ve haham eğitimlerini inceleyerek bilgi edinebileceğine dikkat çekerken, Osnabrück’te başlayan projenin başka yerler için de model olmasını umut etti.

Yeşiller Milletvekili Filiz Polat, projeye olumlu yaklaşarak "Almanya’nın İslam politikasında bir paradigma değişikliği" dedi.

Polat, bu tür bir eğitim sayesinde din insanlarının mali ve yapısal olarak Türkiye gibi yabancı ülkelerden bağımsızlaşacağını belirtti.

proje, Ankara rejimine doğrudan bağlı Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ni (DİTİB) ise rahatsız etti.

Alman DW ajansına göre DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği Başkanı Dr. Ali İhsan Ünlü, "İmamları eğitmek devletin değil dini cemaatlerin vazifesidir" dedi. DİTİP, Türk devletinin denetiminde olmasının yanısıra sık sık Kürtler ve Ankara rejimine muhalif kişilere karşı casusluk yapmakla gündeme geliyor. DİTİP bünyesindeki imamların tamamının maaşları da Türkiye tarafından ödeniyor.