Almanya seçimlerinde SPD ve CDU başa baş gidiyor

Gözlerin çevrildiği Almanya’da saat 18’de birçok kentte sandıkların kapanmasının ardından ilk sonuçlar açıklandı. ARD’nin yayınladığı ilk sonuçlara göre CDU ve SPD yüzde 25’lik oranlarla başa baş gidiyor

60 milyon 400 bin seçmenin yeni Federal Meclisi belirlemek için sandık başına çağrıldığı Almanya’da sandıkların saat 18.00’de kapatılması bekleniyordu. Ancak seçimlere katılımın yüksek olması nedeniyle seçim lokallerinin önünde uzun kuyrukları oluşunca bazı kentlerde sandıkların kapanmasında gecikmeler yaşanacağı açıklandı.

Ancak saatler 18’ü gösterir göstermez Alman devlet televizyon kanalları ARD ve ZDF’de ilk sonuçlar yayınlandı. ARD’ye göre Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) yüzde 25, Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) 25, Yeşiller Partisi yüzde 15, Almanya İçin Alternatif (AfD) yüzde 11, Hür Demokratlar Partisi (FDP) yüzde 11 ve Sol Parti yüzde 5 oy aldı.

Ancak ZDF’nin yayınladığı ilk sonuçlara göre ise sosyal demokratlar yüzde 26 oy oranıyla seçimin galibi görünüyor. CDU ise yüzde 24 ile ikinci sırada yer alıyor. SPD Olaf Scholz’u, CDU Armin Laschet’i ve Yeşiller Partisi de Annalena Baerbock’u başbakan adayı göstermişti.

SEÇİMLERE KÜRESEL ISINMA DAMGASINI VURDU

Oy verme işlemleri sırasında ZDF kanalının yaptırdığı ankete göre küresel ısınma ve çevre seçime damgasını verdi. “Ülkenin en önemli sorunu nedir?” sorusuna seçmenlerin yüzde 46’ı “Küresel ısınma-çevre”, yüzde 23’ü “Koronavirüs, yüzde 12’ü “emeklilik”, yüzde 11’i “sosyal adalet”, yüzde 11’i “mülteci-ilticacı-yabancılar”, yüzde 6’ısı ise “okul ve eğitim” diyerek yanıtladı.