Altı ülkeden Libya çağrısı: Çatışmalara son verilsin

Aralarında ABD, Fransa ve Mısır’ın olduğu altı ülke, Libya’nın başkenti etrafındaki çatışmalardan duydukları “kaygıyı” ifade ederek, tarafları çatışmalara son vermeye çağırdı.

ABD, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri Libya’daki duruma ilişkin ortak bir açıklamada bulundu.

Açıklamada, “Libya’da askeri bir çözüm yoktur” denildi. Altı ülke Trablus’ta devam eden çatışmalardan duydukları kaygıları yinelerken, “gerilimin derhal düşürülmesi, mevcut çatışmalara son verilmesi BM çatısı altında siyasi sürece derhal geri dönülmesi” çağrısında bulundu.

İmzacı ülkeler, Libya hükümet güçleri ile ülkenin doğusunu denetiminde bulunduran mareşal Halife Haftar arasındaki çatışmaların “Libya’nın enerji sektörünün istikrarını tehdit ettiği ve Akdeniz’de göç akışı ile bağlantılı insani dramları arttırdığını” belirtti.

Açıklamada, “terörist grupların güvenlik boşluğundan faydalanma teşebbüsleri karşısındaki derin endişeler” de dile getirildi. Altı ülke, tarafları “teröristlerle bağlarını koparmalarını” istedi.

Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın desteklediği Halife Haftar güçleri Nisan ayı sonunda Trablus’u ele geçirmek için operasyon başlattı. Haftar’ın ABD ve Fransa tarafından da desteklendiği iddia ediliyor. Trablus merkezli İslamcı grupların ağırlıkta olduğu hükümeti ise Türk devleti doğrudan destekliyor. Türk devletinin askerleri ile doğrudan katıldığı, silah sevkiyatı yaptığı bildiriliyor.