Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Ankara, AB ile gerilimleri yatıştırma arayışında

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile yaşanan gerilimleri yatıştırmak için 21 Ocak’ta Brüksel’i ziyaret edecek.

AFP’ye göre Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü, Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun AB gerilimleri yatıştırma amacıyla Brüksel’i ziyaret edeceğini açıkladı.

Bu ziyaret, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Avrupa Komisyonu Başkanı Alman Ursula von der Leyen arasında Pazar günü yapılan telefon görüşmesi sonrasına denk geliyor.

Avrupa Komisyonu, AB’nin Türkiye ile “işbirliği” temelinde yapıcı bir ilişki geliştirmek istediğini ve Ankara ile gerilimleri yatıştırmaya angaje olmak istediğini belirtti.

Türk Cumhurbaşkanlığı da AB ile ilişkilerde yeni sayfa açmak istediklerini savunarak, AB üyesi bazı ülkeleri yapay sorunlar yaratmakla suçladı.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Eric Mamer, “Biz bu değerlendirmeyi paylaşmıyoruz” dedi.  Mamer, “(Türkiye ile) rahatsızlık unsurları tüm Avrupa Birliği’ne yayılıyor” diye ekledi.

Brüskel’de 11 Aralık günü toplanan AB yöneticileri, Türkiye’nin Akdeniz’deki “illegal ve saldırgan” eylemlerine yaptırım uygulamak için kendi aralarındaki anlaşmazlıkları aşma konusunda hemfikir olmuşlardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, zirve sonunda yaptığı açıklamada, Kıbrıs sularında sondaj çalışmaları ve arama faaliyetlerine katılan kişilere karşı “bireysel yaptırım kararı aldıklarını” belirtmişti.  Macron, yaptırımların gelecek haftalarda yürürlüğe gireceğini sözlerine eklemişti.

Josep Borrell’in sözcüsü “Çalışmalar devam ediyor ve karar tüm üye devletlerin rızasıyla alınacak” dedi.

Avrupa yaptırımlarının hedefindeki şirket ve kişilerin isimleri üzerine AB üye devletlerinin oy birliği gerekiyor. Bunlar, Kasım 2019’da oluşturulan kara listeye eklenecekler. Listede Turkish Petroleum Corporation (TPAO)’nun iki sorumlusu zaten yer alıyor. Bunlara vize yasağı getirildi ve AB’deki mal varlıkları donduruldu.