AP Türkiye'yi kınadı, 'yaptırım uygulamaya' çağırdı

Avrupa Parlamentosu’nda Türk işgalini uluslararası hukukun ağır ihlali olarak değerlendirerek kınayan ve Türkiye’ye karşı yaptırıma çağıran tasarı, oy birliği ile kabul edildi.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına ilişkin Avrupa Parlamentosu’nda bir karar alındı.

Eller havada geniş oy birliği ile kabul edilen kararda Türk işgali uluslararası hukukun ağır ihlali olarak kınandı ve yaptırım çağrısı yapıldı.

Karar tasarısı Hıristiyan Demokratlar, Sosyal Demokratlar, Liberaller, Yeşiller ve Komünistler tarafından ortaklaşa hazırlandı.

Sağcı ve popülistler karara destek vermedi. Komünistlerin metni daha sertleştirmek sunduğu değişiklik önergeleri de reddedildi.

Karar Strasbourg’daki genel kurul toplantıları sırasında alındı. Kararda "Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna tek taraflı askeri müdahalesi şiddetle” kınandı.

DERHAL DURMALI

Bu işgal saldırısının “uluslararası hukuku ihlal ettiği, bölgede istikrar ve güveni zedelediği, sivillerin yerlerinden edilmesine yol açtığı ve IŞİD’in yeniden doğuşuna katkı sağlayabileceği" ifade edildi.

Türk devletinin “askeri harekata derhal ve tamamen son vermeye” çağıran karar tasarısı, Suriye Demokratik Güçleri'nin (QSD) DAİŞ’e karşı mücadeleye katkısına vurgu yapıldı.

HEDEFLİ YAPTIRIM ÇAĞRISI

AB devletlerini de Türkiye’ye karşı “hedefli yaptırım” uygulamaya çağıran metin, "sivil toplum, ülkedeki ekonomik krizden olumsuz etkilenmiş kesimler, Suriyeli sığınmacılar veya öğrencilerin Erasmus+ gibi Avrupa değişim programlarına katılımının hedef alınmaması gerektiği" kaydedildi.

Kuzey ve Doğu Suriye’de tırmandırılan gerilimi önlemek adına caydırıcı faktörlerden bahseden karar, “Türk tarım ürünlerine yönelik tercihli rejimin askıya alınması ve son çare olarak da Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Gümrük Birliği’nin askıya alınması seçeneğinin değerlendirilmesini” istedi.

Kararda işgal sırasında işlenen hak ihlallerinden sorumlu Türk resmi yetkililer ve temel haklar üzerinde Türkiye içindeki baskıdan sorumlu resmi yetkililere yönelik hedefli yaptırımlar ve vize yasağı da uygulanması için çağrı yapıldı.

SİLAH AMBARGOSU 

Türkiye’ye karşı AB düzeyinde genel bir silah ambargosu yönünde karar alınmamasını da “üzücü” bulan AP, ülkeler düzeyinde alınan kararların ise “şu ana kadar verilmiş ihracat lisansları ve henüz teslim edilmemiş silahları da kapsayacak şekilde uygulanmasını” talep etti.

AP’de alınan kararda AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi'ne de "Türkiye’nin operasyonu devam ettiği sürece AB çapında kapsamlı silah ambargosu için girişim başlatması" çağrısı yapıldı.

AB FONLARI DENETLENMELİ

Avrupa Komisyonu’na da bir çağrıda bulunan AP, AB fonlarının işgalin finanse edilmesi veya “sözde güvenli bölgeye Suriyeli sığınmacıların geri gönderilmesini kolaylaştırmak için kullanılmadığının denetlenmesini” istedi.

Kararda ayrıca Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü’nün (OPCW) operasyonlarda "kimyasal silah kullanıldığı" iddialarıyla ilgili araştırmalarına destek verildi.

AP’nin aldığı bu kararın AB açısından doğrudan hukuksal bir yaptırımı bulunmuyor. Ancak AB’nin Türk işgaline bakışını yansıtması açısından siyasi bir değer taşıyor. Bununla birlikte AP ilk defa aday bir ülkeye karşı siyasi ve ekonomik yaptırım çağrısında bulunuyor.