Avrupa Komisyonu’nun başına Ursula von der Leyen seçildi

Avrupa Birliği yürütmesi olan Avrupa Komisyonu’nun başına Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen seçildi. Von der Leyen aynı zamanda komisyonun ilk kadın başkanı oldu.

Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada üye devletlerin adayı olan Ursula von der Leyen, 383 oyla seçildi. Mutlak çoğunluk için 374 oy gerekiyordu. Almanya’nın mevcut Savunma Bakanı Leyen, Kasım ayında Lüksemburglu Jean-Claude Juncker’in yerine geçecek.

Leyen, parlamentonun üç büyük grubu olan 182 sandalyeli muhafazakar PPE, 153 sandalyeli Sosyal Demokratlar ve 108 sandalyeli merkez liberal Renew Europe grubunun oylarına güveniyordu. Her güç grubun toplam 443 oyu var. Oylamanın sonucu, üç gruptan önemli sayıda parlamenterin oy vermediğini gösteriyor.

Parlamentonun dördüncü siyasi grubu olan 74 vekilli Yeşiller, geçen hafta yaptığı açıklamada Alman adayı desteklemeyeceklerini zira yaptığı önerilerin beklentilerin altında olduğunu belirtmişti.

73 sandalyeli aşırı sağcı gruplardan oluşan ID ile radikal sol grupları bir araya getiren 41 sandalyeli GUE de farklı nedenlerle muhalefet edeceklerini bildirmişti.