Avrupa otomobil piyasası yüzde 80 geriledi

Avrupa otomobil pazarı Nisan ayında da gerilemeye devam etti. Çok sayıda ülkede üretim koronavirüs nedeniyle durdu. Gerileme Nisan ayında yüzde 76,3’e ulaştı.

Nisan ayında sadece 270 bin 682 yeni özel otomobil Avrupa Birliği’nde piyasaya sürüldü. Geçen yıl Nisan ayında 1,14 milyon otomobil yola çıkarılmıştı.

Mart ayında da Covid 19 nedeniyle yeni otomobil satışı yüzde 55,1 oranında gerilemişti.

Bu çöküş, otomobil ticaretinin sağlık kriziyle felç olmasına bağlanıyor. Avrupa Otomobil Tasarımcıları Derneği, AB genelinde çok sayıda otomobil acentesinin kapalı olduğunu kaydetti.

Mayıs ortası itibariyle de çoğu otomobil fabrikası kapalı kalmaya devam etti ya da halen faaliyetleri yavaştı. Ancak evde kalma kurallarının gevşetilmesiyle birlikte satışlar çok yavaş bir şekilde yeniden başladı.

AFP’ye göre Boston Consulting Group (BCG) otomobil uzmanı Xavier Mosquete, “2008-2009’a benzer, hatta daha kötü derin bir kriz var” diyerek, Avrupa’da tüketicilerin yeniden otomobil alıcısı olmalarının zaman alabileceğini belirtti.

Tüm ulusal pazarlarda da iki haneli gerileme yaşandı. İtalya’da yüzde 97,6, İspanya’da yüzde 96,5 ve Fransa’da yüzde 88,8’lik bir gerileme kayda geçti. Almanya, gerilemenin felaket düzeyde olduğu bu üç ülkeye göre yüzde 61,1’lik bir gerileme yaşadı.