Avusturya, suikastle görevlendirilen Türk ajanı sınırdışı etti

Avusturya, Ankara tarafından suikast için görevlendirildiğini itiraf eden Türk kökenli bir İtalya vatandaşını sınırdışı etti.

Türk devletinin muhalif kişilere yönelik suikast yapmakla görevlendirdiği belirtilen ajanın 4 Şubat’ta davasının başlaması beklenirken, sınırdışı edildiği bildirildi.

AFP’ye konuşan avukatı Veronika Ujvarosi, “Yetkililer, onun kamu güvenliği için tehdit oluşturduğunu değerlendirdi ve Noel öncesi İtalya sınırına götürüldü" dedi.

53 yaşındaki Feyyaz Öztürk’ün kendisi Avusturya istihbarat servislerine giderek, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarını eleştiren üç kişiyi öldürmekle görevlendirildiğini itiraf etmişti. Viyana Belediyesi Meclis Üyesi Berivan Aslan, Ekim ayında yaptığı açıklamada hedeflerden birinin kendisi olduğunu belirtmişti.

Yerel medyada yer alan bilgilere göre, Türk ajanı İstanbul’daki Amerikan Konsolosluğu'nun bir görevlisinin Haziran ayında mahkum edilmesine yol açan yalan beyanları kendisinin Türk yargısına verdiğini itiraf etti.

Avusturya savcılığı Eylül ayında bir soruşturma başlattı ve Öztürk’ü “yabancı bir güce ajanlık” yapmakla suçladı. Öztürk’e iki yıla varan hapis cezası verilebilir.

Öztürk’in idari tutukluluk hali sona erince, Avusturya makamlarının Öztürk’ün ülkede serbest dolaşmasının önüne geçmek için sınırdışı etme kararı aldığı belirtildi.

Avukat Ujvarosi, “Müvekkilim iyi durumda ve yargılanmak için Avusturya’ya geri dönmek istiyor” dedi. Avukat Ujvarosi,  ajanın duruşmaya katılabilmesi için ülke topraklarına giriş yasağının geçici olarak kaldırılmasını talep etti.

Berivan Aslan ise halen polis koruması altında olduğunu belirtti.