Bağdat’ta ABD elçiliği önünde oturma eylemi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta Salı günü yüksek güvenlikli bölgeye girerek ABD büyükelçiliğini basan Haşdi Şabi yanlıları, Çarşamba günü de oturma eylemini sürdürdü. Öğleden sonra Haşdi Şabi, taraftarlarını elçilik önünden çekilmeye çağırdı.

İran yanlısı binlerce Haşdi Şabi milisi ve yanlısının Salı günü ABD elçiliğine saldırıda bulunması, ABD elçiliğini basması, 1979’da Tahran’da, 2012’de ise Libya’nın Bingazi kentinde ABD elçiliklerine yapılan baskını hatırlattı.

Normalde sıkı bir şekilde yüksek güvenlik önlemlerinin alındığı Yeşil Bölge’ye, Salı günü binlerce kişinin alınması ardından, bölge Çarşamba günü yeni eylemcilerin gelişini engellemek için kapatıldı.

İçerde kalan yüzlerce kişi ABD büyükelçiliği önünde oturma eylemine devam ediyor. Sabah saatlerinde binaya Haşdi Şabi milisleri ve yandaşları, ABD büyükelçiliğine taş atarken, Amerikan bayraklarını yaktı ve “Amerika’ya ölüm sloganı” attı.

Bazıları oturma eyleminin sürdürülmesi için kamyonlardan yüzlerce yatak ve örtü ile başka malzemeler indirdi.

Irak güvenlik güçleri de herhangi bir müdahalede henüz bulunmadı. Amerikan güçleri kısa süreliğine, gaz bombaları ile eylemcileri dağıtmaya çalıştı.

ABD elçiliğinin kapıları Haşdi Şabi’nin beyaz bayrakları ve Hizbullah Tugayları’nın sarı bayrakları ile kaplanmış durumda.

HAŞDİ ŞABİ, TARAFTARLARINI ÇEKİLMEYE ÇAĞIRDI

Öğleden sonra, Haşdi Şabi taraftarlarını ABD elçiliği çevresinden çekilmeye çağırdı. Ancak Amerikan bombardımanının hedefi olan Haşdi Şabi'nin en radikal kollarından Hizbullah Tugayları alanda kalmaya devam edeceklerini bildirdiği öğrenildi. 

Cuma günü Kerkük yakınındaki bir üsse onlarca roket atışı sonucu bir Amerikalının ölmesi ve bir çok Amerikan askerinin yaralanması ardından ABD ordusu 29 Aralık’ta Haşdi Şabi’ye bağlı Hizbullah Tugaylar’ının Irak ve Suriye’deki kamplarını vurarak aralarında komutanların da olduğu 25 milisi öldürdü.

Irak’ta 1 Ekim’den bu yana rejim değişikliği için protestoların sürdüğü bir sırada ABD ve İran’ın Irak’ı savaş sahası olarak kullanması, krizin yeni boyutlar almasından endişe ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump, büyükelçiliğe saldırıdan İran’ı doğrudan sorumlu tutarak “Bedelini ağır ödeyecekleri” tehdidinde bulundu. İran dini lideri Ali Hamaney ise ABD’nin milislere saldırısını kınayarak, “Eğer İran bir ülkeyle çatışmaya karar verirse, bunu açıkça yapar. Eğer biri ulusumuzun çıkarlarını tehdit ederse, hiç tereddütsüz karşılık veririz” dedi.

Büyükelçiliğe saldırıdan sonra ABD Savunma Bakanlığı ayrıca bölgeye 750 ek askeri derhal konuşlandıracaklarını açıkladı.