Bağdat'ta binlerce kişi parlamentoyu işgal etmeye devam ediyor

Giderek daha fazla erkek protesto için Bağdat'a geliyor. Başbakan Kazımi, "Bin günlük sessiz diyalog, bir damla Irak kanının döküldüğü bir dakikadan daha iyidir" diye uyardı.

Irak parlamentosunun işgal edilmesinin ardından çok sayıda protestocu, başkent Bağdat’taki yüksek güvenlikli bölgeye akın etti. Görgü tanıklarının aktardığına göre, etkili Şii din adamı Mukteda es-Sadr’ın yüzlerce takipçisi Pazar günü ülkenin diğer bölgelerinden geldi.

Bu arada, yüksek güvenlikli Yeşil Bölge'ye giderek daha fazla güvenlik gücü yerleştirildi. Parlamento başkanının açıkladığı gibi, parlamentonun diğer tüm oturumları başlangıçta iptal edildi. Başbakan Vekili Mustafa el-Kazımi bir kez daha siyasi kampları diyaloga girmeye çağırdı.

Irak'ta parlamentonun basılmasıyla, siyasi seçkinler arasında eski bir iktidar mücadelesi alevlendi:

  • Protestolarla Sadr hareketi, eski Başbakan Nuri el Maliki'nin etrafındaki siyasi muhaliflerinin hükümet kurmasını engellemek istiyor.
  • 47 yaşındaki dini liderin rakipleri geçtiğimiz günlerde kendi adaylarını başbakan olarak sundu.
  • Ancak Sadr'ın bakış açısından, göreve aday olan eski bakan Muhammed Şii el-Sudani, eski Başbakan El Maliki'ye çok yakın.
  • El Maliki ve ittifakı, komşu İran'a açıkça sempati duyuyor. Sadr ise Tahran’daki liderliğin etkisini azaltmak istiyor.

Genel seçimlerden neredeyse on ay sonra, petrol zengini ülke bir çıkmazda. Sadr'ın hareketi o zamanlar açık ara galip geldi, ancak cumhurbaşkanlığı seçimi için gereken önemli üçte iki çoğunluğu sağlayamadı. Sadece onun desteğiyle yeni bir hükümet kurulabilir. Ancak Sadr'ın eylemleri siyasi geleneklerden bir kopuş olurdu. Şimdiye kadar, görev bir Kürt tarafından yapıldı, başbakan her zaman bir Şii ve meclis başkanı bir Sünni oldu. Bazıları güç ve nüfuzdan korktuğu için Sadr'ın gelenekten kopması direnişle karşılaştı. Parlamentodaki abluka nedeniyle Sadr hareketi üyeleri organ olarak istifa etti - bu adım gözlemcileri de şaşırttı.

Başbakan Vekili Mustafa el-Kazımi, "Bin günlük sessiz diyalog, bir dakikalık Irak kanının dökülmesinden daha iyidir" dedi.

Kısa bir süre önce yüksek güvenlikli Yeşil Bölge'deki güvenlik güçleri göstericileri göz yaşartıcı gazla geri püskürtmeye çalışmıştı. Yetkililere göre, en az 125 kişi yaralandı. Bağdat'ın merkezindeki yaklaşık on kilometrekarelik bölgede çok sayıda hükümet binası, parlamento ve ABD diplomatik misyonu da dahil olmak üzere birçok büyükelçilik bulunuyor . Genel kurul salonunda gençlerin çoğunlukta olduğunu gösteren televizyon görüntüleri, Sadr'ın fotoğraflarını kameralara gösterdi.