Bağdat’ta hükümet karşıtı gösterileri sürüyor

Irak’ın başkenti Bağdat’ta salı günü başlayan hükümet karşıtı protestolar ikinci gününde girdi. Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 2 gösterici hayatını kaybetti, 26’sı yaralandı.

2019 yılında dönemin başbakanı Adıl Abdulmehdi’ye karşı Bağdat ve ülkenin güneyindeki tüm şiir kentlerinde yaşanan şiddetli gösterilerden sonra, binlerce kişi Salı günü yeniden başkent sokaklarına çıktı.

Eylemciler, 2019’daki ile aynı sorunları ve talepleri dile getirdi. Eylemler, işsizlik, aktivistelere karşı suikast girişimleri, hizmet yetersizliği, bölgeler arasındaki gelir dağılımı ve hizmetlerdeki uçurum ile kangrenleşen yolsuzluk karşıtlığını ifade ediyor.

Salı günü başkent Bağdat’taki Tahrir Meydanı’nda yeniden başlayan gösterilere güvenlik güçleri silahla müdahalede bulundu.

Güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtmak için gerçek mermi kullanması sonucu ilk belirlemelere göre en az 2 kişi öldü, 26 kişi yaralandı.

Göstericiler, ölümcül polis müdahalesine, güvenlik güçlerinin kullandığı karavanları ateşe vererek karşılık verdi. Bu karavanlarda eylemcilere yapıldığına ilişkin bilgilerin de eylemcilerin karavanları hedef almasında etkili olduğu belirtiliyor.

Irak'ta 2019 yılında işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliğini protesto amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde 500’ün üzerinde kişi yaşamını yitirmişti.

Gösteriler başkent Bağdat ile ülkenin güneyinde yer alan Basra, Necef, Kerbela, Meysan, Müssena, Vasit, Zikkar Nasiriye, Divaniye, Kazimiye kentlerinin tümüne yayılmış ve kentler geniş bir şekilde eylemcilerin denetimine geçmişti.

Necef’te İran büyükelçiliğinin ateşe verilmesinden sonra güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu bir günde 50 kişi hayatını kaybetmişti.

Gösteriler boyunca 20 bin kişinin üzerinde kişi yaralandı.

Tepkilerin yayılması ve şiddetlenmesi üzerine 29 Kasım 2019’da Başbakan Adıl Abdulmehdi istifa etmek zorunda kalmıştı.

Ancak mayıs 2020 yılına kadar yeni hükumet kurulamadığı için Abdulmehdi görevde kaldı. 2020 Mayıs ayında Mustafa El Kazimi yeni hükümeti kurarak iş başı yaptı. Kazımi, işsizliği ortadan kaldırma, yolsuzlukla etkili mücadele, bölgeler arasındaki hizmet dengesizliğini ortadan kaldırma, suikastçiler ortaya çıkarıp yargılama ve en kısa zamanda erken seçime gitme sözünü vererek göstericileri ikna etmeye çalışmıştı. Daha önceki hükümetler gibi verilen sözler henüz tutulmadı.

Kazımi göstericilerin taleplerin yerine getirilmesi için tanıdığı süreyi de dikkate alarak daha önce iki kez erken seçim kararını aldı. Ancak her ikisini de geçersiz kılarak önümüzdeki Eylül ayında seçimin yapılmasını  kararlaştırdı. Kazımi’nin bu kararı ile HRW’nin yayınladığı bir rapor tepkilerin yeniden sokaklara taşmasını tetikledi.

HRW raporunda 2019 Ekim ayında başlayan gösterilerle birlikte yapılan suikastların üçte birinin Mustafa Kazimi hükümeti döneminde meydana geldiğine dikkat çekti. Raporda ayrıca suikastlerin arkasında silahlı grupların olduğu ve bu grupların parlamentoda temsilcilerinin olduğuna işaret edildi.