Bağdat’taki çatışmalarda 23 ölü, 400’e yakın yaralı

Irak’ın başkenti Bağdat’ta rakip güçlerin taraftarları arasında yaşanan çatışmalarda Şii lider Muktada Sadr yanlısı 23 kişi ateşli silahla öldürüldü.

Sağlık kaynaklarına göre pazartesi günden beri yaşanan çatışmalarda en az 23 kişi hayatını kaybetti.

Ölenlerin Şii lider Muktada Sadr yanlıları olduğu bildirildi. Yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’deki çatışmalarda en az 380 kişinin de yaralandığı bilgisi verildi.

Gece yaşanan sükunetin ardından bir yanda Sadr yanlıları, diğer yanda Irak ordusu ve Haşdi Şabi milisleri arasında çatışmalar salı sabahı yeniden başladı.

Yeşil Bölge’den başkentin her tarafına doğru roketler atılırken, otomatik silah sesleri yükseliyor.

Irak ordusu sokağa çıkma yasağı ilan ederken, güvenlik güçleri başkenti kuşatmaya aldı.

Çatışmalar Basra ve Zikar’a da sıçradı. Hilla kentinde bulunan Babil Valiliği de Sadr yanlıları tarafından işgal edildi.

Çatışmalar Şii lider Muktada Sadr’ın pazartesi günü siyasetten nihai olarak çekildiğini açıklamasından sonra başladı.

Irak, ekim 2021’deki seçimlerden bu yana yeni bir siyasi kriz yaşıyor. Halen hükümet kurulamadı, yeni başbakan belirlenemedi.

Muktada Sadr, 2013 ve 2014 yıllarında da siyasi yaşamdan çekildiğini açıklayarak, siyasi rakipleri üzerinde baskı oluşturmuş ve taraftarlarını harekete geçirmişti.

Pazartesi günü sokaklara çıkan Muktada Sadr yanlıları Yeşil Bölge’ye girerek Bakanlar Kurulu’nun yer aldığı Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı işgal etti.

Sadr, protesto eylemlerinin başlamasından sonra şiddet olayları son bulana kadar açlık grevi başlattığını duyurdu.