Belarus’tan Rusya ile yeni askeri tatbikat

Belarus Devlet Başkanı Alexandr Lukaşenko, şubat ayında Rusya ile ortak yeni askeri tatbikatlar öngördüklerini açıkladı.

Lukaşenko, Svunma Bakanlığı yetkililer ile yaptığı toplantı sırasında “Bu tatbikatları şubat ayında düzenlemeyi planladık. Bizi habersiz asker getirmek ve neredeyse savaşa sürüklemekle suçlamamaları için kesin tarihi belirleyin ve bildirin” dedi.

Belarus Devlet Başkanı’na göre bu tatbikatlara aralık 2021’de Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile birlikte karar verildi.

Tatbikatlara kaç askeri katılacağı açıklanmadı. Lukaşenko, “Bunlar, Batı'dan gelen güçlerle karşı karşıya kalındığında kesin bir plan geliştirmeye yönelik normal tatbikatlar olmalı” diye ekledi.

Lukaşenko, NATO’nun Belarus ile sınırı olan Polonya ve Baltık ülkelerindeki askeri varlığını arttırması ve Ukrayna’daki durumu tatbikata gerekçe olarak gösterdi.

Devlet Başkanı, “Varşova, NATO'dan çok kademeli bir lojistik ve teknik destek sistemi kurmasını istedi. Askerler olarak, bunun nedenini hemen soruyoruz. Bu, en azından uzun vadede ciddi bir şeye hazırlandıkları anlamına geliyor” diye konuştu.

Lukaşenko, Ukrayna’yı da Belarus sınır boylarındaki güçlerini arttırmaya devam etmekle suçlayarak, durumun “potansiyel bir askeri tırmanış” olduğunu ifade etti.

Rusya ile Batı arasındaki gerilim son haftalarda özellikle Ukrayna krizi nedeniyle tırmandı. Ukrayna ve Batı, Rusya’nın işgal amaçlı bir askeri saldırıya hazırlandığını savunuyor. Rusya ise reddederek, NATO’yu Ukrayna ve Gürcistan’ı kendi bünyesine katmaya çalıştığı tepkisinde bulunuyor.