Beş Arap lider Mısır’da buluşacak

Mısır, bugün Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Irak, Bahreyn ve Ürdün liderlerinin bir araya geleceği zirveye ev sahipliği yapacak.

Devlet medyasına göre ülkenin kuzeyindeki El Alameyn’de yapılacak zirvede Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi, BAE Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayid, Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi, Ürdün Kralı II. Abdallah ve Bahreyn Kralı Hamad Bin İsa El Halife bir araya gelecek.

El Ahram gazetesine göre enerji ve gıda güvenliği sorunları zirvenin gündeminde olacak.

Şubat ayında Ukrayna savaşı ile birlikte başta buğday olmak üzere tahıl fiyatları rekor kırdı.

Mısır gibi buğday konusunda Ukrayna ve Rusya’ya en az yüzde 30 bağımlı olan ülkeler, bu fiyat artışları son derece ağır etkileniyor.

Beş Arap yönetici ayrıca su güvenliği ve Rönesans Barajı sorunlarını da ele alacak.

Etiyopya yakın zamanda Nil üzerine kurulan megabarajı doldurulmasında üçüncü aşamayı tamamladıklarını açıkladı. Mısır ve Sudan bu baraja tepki gösteriyor.

Zirvenin diğer bir gündemi de Yemen, Libya, Suriye ve Filistin dosyaları olacak. İki hafta önce İsrail ile Filistinli silahlı gruplar arasında Gazze Şeridi’nde yaşanan çatışmaların sonucunda 49 kişi ölmüştü. Zirveye katılan beş ülkeden sadece Irak İsrail ile ilişkilerini henüz normalleştirmedi. Mısır 1979’da İsrail ile barış anlaşmazı imzalayan ilk Arap ülkesi olurken, Ürdün 1994’te aynı yolu takip etti. BAE ve Bahreyn ise 2020 yılında İsrail ile ilişkilerini normalleştirdi.