Besta’da şehit düşen 2 kadın gerillanın kimlikleri açıklandı

Besta’da 26 Haziran’da yaşanan çatışmada şehit düşen 2 kadın gerillanın kimliğini açıklayan HPG, “yoldaşlarımızın intikamlarını özgür bir ülke yaratarak alacağımızın sözünü yineliyoruz” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Besta’da şehit düşen 2 kadın gerillanın kimliğini açıkladı.

HPG açıklamasında şunlar belirtildi:

“25 Haziran 2021 günü Şirnex şehrinin Besta alanına bağlı Şehrîban ve Besta Bilûzerê alanlarına yönelik işgalci Türk ordusu tarafından bir operasyon başlatılmıştı. 26 Haziran 2021 günü bu alanda bulunan Canda ve Roza yoldaşlarımız ile operasyona çıkan işgalciler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Yaşanan bu çatışmalarda çok sayıda işgalci cezalandırılmış ve yaralanmıştır. Bu çatışmalarda Canda ve Roza yoldaşlarımız da özgür kadın militanlığının birer örnek temsilcileri olarak son nefeslerine kadar savaşarak şehadete ulaşmışlardır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Canda Kiçî
Adı Soyadı: Kader Malgoz
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Leyla – Nurettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Haziran 2021 / Besta

 

Kod Adı: Roza Botan
Adı Soyadı: Mevlüde Sevinti
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Abide – Mehmet İhsan
Şehadet Tarihi ve Yeri: 26 Haziran 2021 / Besta

 

CANDA KIÇÎ

Canda yoldaşımız, yurtseverliği ve Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde verdiği bedellerle Kürdistan yurtseverliğinin örnek aşiretlerinden olan Kiçî aşiretinin bir ferdi olarak Cizîr’de doğmuştur. İçerisinde büyüdüğü ortamın savaş koşullarında şekillenmiş olması kuşkusuz Canda yoldaşımızın üzerinde de etkisi olmuştur. Özellikle Cizîr’de Berivanlar öncülüğünde başlatılan serhildan geleneği ve başta Çiçek Kiçî yoldaş olmak üzere birçok öncü devrimcinin çıkması Canda yoldaşımızı derinden etkilemiştir. Bundan dolayı küçük yaşlardan itibaren partimiz PKK öncülüğünde geliştirilen Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nin halkımız için anlamının farkına varmıştır. Aynı zamanda Kürt kültürünün önemli merkezlerinden olan Cizîr şehri devrimci kültürle bu özelliğini daha da pekiştirmiştir. Canda yoldaşımız da ilk olarak mücadeleye kültür alanında başlamış, soykırımcı Türk devletinin halkımızı asimile etmek için geliştirdiği kültürel soykırıma daha gençliğinin ilk yıllarında karşı çıkmıştır. Fakat düşmanın halkımızı soykırımdan geçirmek için saldırılarını daha da yoğunlaştırması ve Kürt halkına silahlı mücadeleden başka bir seçenek bırakmaması nedeniyle Canda yoldaşımız da yüzünü direnişin merkezi olan Kürdistan dağlarına çevirmiştir.

Kürdistan dağlarına geldiğinde Canda yoldaşımızın dikkatini ilk olarak komünal değerlere, özgürlük ilkelerine ve eşitliğe dayanan PKK’deki yoldaşlık ilişkileri çekmiştir. Tanıklık ettiği bu ilişki şekli dağla daha da bütünleşmesine neden olmuştur. PKK ideolojisi ve bu ideolojinin anlamlaştırdığı dağ yaşamı Canda yoldaşımızın kişiliğinde devrimci dönüşümlerin meydana gelmesine neden olmuştur. Özellikle Önder Apo’nun Kadın Kurtuluş İdeolojisi’ni tanıma ve anlama noktasında önemli bir çabanın içerisinde olmuş ve buna göre bir yaşamın sahibi olmasını bilmiştir. Özgürlüğün sadece ideolojik yetkinlikle mümkün olamayacağını, her anlamda kadınların kendilerini ve uğruna savaştıkları değerleri de koruması gerektiğinin farkında olan Canda yoldaşımız, bunun için askeri sanatta da kendisini geliştirerek yetkin bir kadın gerilla komutanı olmayı başarmıştır. Avaşîn’den Garê’ye oradan Şengal’e kadar mücadelenin birçok alanında çalışma yürütmüş, bulunduğu her alanda özgür kadın temsilini layıkıyla yerine getirmesini bilmiştir. Edindiği askeri ustalığı, ideolojik yetkinliği ve tecrübeyi daha aktif bir mücadelenin zemin yapmak ve halkımızı soykırımdan geçirmek dışında başka bir amacı olmayan Türk devletine karşı savaşı daha da yükseltmek için sürekli Bakurê Kurdistan’a gitmenin ısrarı içerisinde olmuştur. Bu ısrarlarında başarılı olan ve doğduğu topraklara öncü bir kadın militan olarak geri dönen Canda yoldaşımız düşmana olan kinini birçok eylemde başarılı sonuçlar alarak anlamlandırmıştır. Bu yönüyle düşmanla doğru mücadele yönteminin nasıl olması gerektiğinin de somut bir örneği olmuştur. Besta alanı ile adete bütünleşmiş, her tarafında büyük bir emek vererek komutanlık görevini üstlenmiş ve yetkin YJA Star komutanlığıyla yeni dönem gerilla çizgisinin pratikleşmesine öncülük etmiştir.

ROZA BOTAN

Roza yoldaşımız da Botan’ın önemli direniş merkezlerinden olan Şirnex’te yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Aile çevresinin yurtsever olmasından dolayı partimiz PKK’yi küçük yaşlarından itibaren tanımış, özellikle Önder Apo’yu büyük bir ilgi ve merakla takip etmeye ve anlamaya çalışmıştır. Aynı zamanda sistem yaşamına dair çelişkiler yaşamış, daha anlamlı bir yaşamın sahibi olmak için arayış içerisinde olmuştur. Bu arayışlarının cevabını Önder Apo’nun felsefesinde bulan Roza yoldaşımız, sürekli olarak hayalini kurduğu gerillayla buluşmak için Kürdistan dağlarının yolunu tutmuştur.

Roza yoldaşımız gerillaya katıldıktan sonra dur durak bilmeyen bir enerji ile dağı ve gerilla yaşamını anlamaya çalışmış ve buna denk bir yaşamın sahibi olmak istemiştir. Bu istemini gerçekleştirmek için yoğun bir şekilde ideolojik ve askeri eğitimler görmüş, sonuçta yetkin bir kadın gerilla olmayı başarmıştır. Özellikle Kadın Kurtuluş İdeolojisi’nde kendisini derinleştirmiş ve sistemin kişiliğinde yarattığı geri, geleneksel yanları üzerinden atmıştır. Bu temelde her türlü devrimci göreve hazır olmuş, nerede hangi çalışmaya ihtiyaç duyulsa orada devrim görevlerine sonuna kadar sahip çıkan bir duruşun sahibi olmuştur. Bu duruşunu yer aldığı tüm çalışmalarda korumuş, moralli ve yoldaşlarında heyecan yaratan kişiliğiyle başarılı bir militan olmasını bilmiştir. Roza yoldaşımız partimiz PKK’nin en önemli değerlerinden biri olan yoldaşlık ilişkilerine çok önem vermiş, yoldaşlık ilişkilerinde derinleşmek için büyük bir çabanın sahibi olmuştur. Doğru yoldaşlığın, yoldaşlarının hayallerine sahip çıkmaktan ve bunları gerçekleştirmekten geçtiğine inanmış, bu amaçla beraber çalışma yürüttüğü birçok yoldaşının Bakurê Kurdistan’da mücadele yürütme hayalini gerçekleştirmek için Bakurê Kurdistan’a geçmiştir. Aynı zamanda Türk işgalciliğinin de ancak bu alanda yürütülecek etkili bir mücadele ile yenilgiye uğratılacağına inanmış ve tüm benliği ile devrim görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmıştır. Bu amaçla işgalci Türk ordusuna karşı geliştirilen birçok eyleme katılmış ve zafere giden mücadelemizin örnek militanlarından biri olmasını başarmıştır.

Botan’ın iki değerli ve öncü kadın militanı olarak doğdukları topraklarda düşman varlığına tahammül etmeyen ve bu varlığa son vermek için amansız bir mücadelenin sahibi olan Canda ve Roza yoldaşlarımızın değerli ailelerine, tüm Cizîr ve Şirnex halkımıza başsağlığı diliyor, yoldaşlarımızın intikamlarını özgür bir ülke yaratarak alacağımızın sözünü yineliyoruz.”