Biden ABD vatandaşlarını Ukrayna’yı ‘hemen’ terk etmeye çağırdı

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’daki vatandaşlarını bu ülkeyi “hemen” terk etmeye çağırarak, “Dünyanın en büyük ordularından biriyle karşı karşıyayız” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden NBC televizyon kanalına verdiği mülakatta, Ukrayna’ya yönelik olası bir Rus işgali nedeniyle vatandaşlarını derhal bu ülkeden çıkmaya çağırdı.

Joe Biden, “Amerikan vatandaşları gitmeli, şimdi gitmeliler. Dünyanın en büyük ordularından biriyle karşı karşıyayız” dedi.

Biden, “Bu çok farklı bir durumdu ve işler hızla kontrolden çıkabilir” diye ekledi.

Bir Rus işgali yaşanırsa, Amerikan vatandaşlarını tahliye için dahi Ukrayna topraklarına asker göndermeyeceklerini söyleyen Biden, “Bu dünya savaşı olur. Amerikalılar ve Ruslar birbirine ateş açmaya başladığında, çok farklı bir dünyada oluruz” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, “Umuyorum ki, (Putin) oraya gidecek kadar pervasız olsa da Amerikan vatandaşlarını olumsuz etkileyecek hiçbir şe yapmayacak kadar akıllıdır” şeklinde konuştu.

Kanada’dan da vatandaşları için benzer bir tavsiye geldi. Kanada Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde “Eğer Ukrayna’da iseniz, gitmelisiniz” dedi. Açıklamada, “Ukrayna’daki Rus askeri eylemi ülke genelinde seyahat ve hizmetleri kesintiye uğratabilir. Uçuşlar kesintiye uğrayabilir veya iptal edilebilir” denildi.

Batılılar, 2014 yılında Kırım’ı kendisine bağlayan Rusya’nın Ukrayna’ya yeni bir askeri operasyon hazırlığı içinde olduğu suçlamasında bulunuyor. Rusya suçlamaları reddederek, sadece Kiev ve NATO’ya karşı kendi güvenliğini garantiye almak istediğini savunuyor.

ABD, başta Akdeniz olmak üzere Altıncı Flo bölgesinde deniz tatbikatına katılmak üzere dört destroyer gönderdi. NATO ile birlikte bölgede bir dizi deniz tatbikatı yapılacağı bildirildi.

Rusya da Ukrayna ile olan sınırına 100 bini akın asker yığmış durumda. Rusya ayrıca Belerus ile birlikte, Ukrayna ile sınırı olan bu eski Sovyet ülkesi Belarus’ta büyük bir askeri tatbikat başlattı. Tatbikata katılan asker sayısı açıklanmadı ancak Batılılar 30 bin Rus askerinin bu amaçla Belarus’a konuşlandırıldığını iddia ediyor.