BM, İsrail ile Hamas'a savaş suçları için soruşturma açtı

İsrail ile Hamas arasında ateşkesin ilan edilmesinden bir hafta sonra BM İnsan Hakları Konseyi, uluslararası bir soruşturma açtığını duyurdu.

İsrail ile Hamas arasında geçtiğimiz hafta ilan edilen ateşkes ardından Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, uluslararası bir soruşturma açtığını açıkladı. Soruşturmada her iki tarafta insan hakları ihlallerinin inceleneceği de belirtildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, “İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları savaş suçu anlamına gelebilir. Çünkü hiçbir şekilde ayrım gözetilmeden siviller vuruldu” açıklamasında bulundu.

İsrail’in bir dizi tedbir aldığı yönündeki açıklamalarına da dikkat çeken Bachelet “İsrail saldırı yapmadan önce duyurdu bazı durumlarda, hava saldırıları sivillerin yoğun yaşadığı bölgelerde yapıldı ve çok sayıda sivil yaşamını yitirdi ya da yaralandı. Saldırılar ayrıca yerleşim yerlerini de yıktı”  dedi.

Bachelet Hamas’ın attığı roketlerin de askeri ve sivil yerleşim alanlarını gözetmediğini, bu açıdan uluslararası insan hakları sözleşmelerinin ihlal edildiğini kaydetti.

BM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucunda alınan kararda soruşturmanın uluslararası, daimi ve bağımsız bir komisyon tarafından yürütülmesi gerekiyor.

Komisyonun görevi aynı zamanda son çatışmaların sebebinin incelenmesinden ziyade geçmiş dönemi de incelemek. Komisyon, dinsel, etnik, radikallik ve ulusal bazda da incelemelerde bulunacak.