BM: Milyonlarca Afrikalı aşırı yoksulluk tehdidi altında

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, milyonlarca Afrikalının Covid-19 salgını nedeniyle aşırı yoksulluk tehlikesi altında olduğunu belirterek, 200 milyar dolarlık desteğe ihtiyaç olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri, Afrika kıtasına ilişkin bir araştırma ve tavsiyeler içeren açıklamada bulundu.

Guterres, “Pandemi Afrika’da elde edilen ilerlemeleri tehdit ediyor. Mevcut eşitsizlikleri ağırlaştıracak, açlığı, kötü beslenmeyi ve hastalığa karşı kırılganlığı arttıracak” dedi.

Afrika’nın “pandemi karşısındaki hızlı harekete geçmesinden” duyduğu memnuniyeti de ifade eden Guterres, şimdiye kadar ortaya çıkan vakaların “korkulandan daha düşük” olduğunu kaydetti.

“Virüs Afrika’da 2 bin 500’den fazla ölüme yol açtı” diyen Guterres, Afrika ülkelerinin “küresel kamu malı olarak değerlendirilmesi gereken aynı hızda, adil ve yanaşılabilir aşı ve tedaviye erişimden faydalanması gerektiğini” kaydetti.

Salgının Afrika’da henüz ilk aşamasında olduğuna dikkat çeken Guterres, sıkıntıların hızlı bir şekilde yoğunlaşabileceği uyarısında bulundu.

Guterres, “Bugünden itibaren ve yeniden daha iyi doğrulması için Afrika ile küresel dayanışma örneği gösterilmeli. Tüm dünyada pandemiye son vermek için Afrika’da buna son vermek kaçınılmazdır” dedi.

Guterres, tavsiyeler bölümünde Afrika sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi, gıda tedarik zincirlerinin sürdürülmesi ve mali krizden kaçınmak için uluslararası dayanışma çağrısında bulundu.

Guterres, ayrıca “eğitimi desteklemek, işi korumak, aileleri korumak, şirketlerin yolunda gitmesini sağlamak ve kıtayı gelir kayıpları ve ihracat kayıplarına karşı korumanın da gerekli” olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri, Afrika’ya uluslararası toplumdun ek olarak 200 milyar doları aşkın destek sağlamasının zorunlu olduğunu ifade ederken, bu ülkelerin borçlarının da yeniden yapılandırılmasını istedi.