BM’ye göre Libya’da Türk dronu emir almadan insan vurdu!

BM'ye göre Libya'da Türk dronu, emir almadan “insani bir hedefi” vurdu. Bu insanlara karşı dronların ilk otonom saldırısı olarak değerlendirildi.

Birleşmiş Milletler’e bağlı bir grup uzman tarafından hazırlanan rapor, bilim kurgu filmlerini andırıyor.

İngiliz bilim dergisi New Scientist tarafından tespit edilen 8 Mart 2021 tarihli rapora göre, silahlı bir dron geçen yıl Libya’da, herhangi bir emir almadan “insani bir hedefi” vurdu.

Mart 2020’de Halife Hafter birliklerine karşı, Ankara destekli Trablus hükümetinin bir saldırısı sırasında Kargu-2 tipi dronun, özerl bir emir almadan saldırıya geçtiği belirtildi.

Uzmanlara göre Hafter komutasındaki güçler geri çekilirken dron otomatik bir şekilde savaş materyalleri taşıyan araçları hedefledi ve bir askeri öldürdü.

New York Post gazetesine göre Türk üretimi Kargu-2 modeli Mart 2020’de insani kontrole ihtiyaç duyulmadan otomatik kullanıma ayarlanmıştı.  BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan raporda, “Otomatik öldürücü silah sistemi, operatör ve mühimmat arasında bir bağlantıya ihtiyaç duymadan hedeflere saldırmak üzere programlandı” denildi.

Uzmanlar, kontrolün kaybedilmesi ve "katil robotların" kullanımını düzenleyen düzenleme eksikliğinden endişe ediyor.

Fransız Liberation gazetesine göre silahsız sistemler uzmanı danışman Zak Kelleborn, “Burada sözkonusu olan, talimat almadan insana yapılan ilk dron saldırısıdır” dedi. Kelleborn, “Bu hedefleme sistemi ne kadar etkili? Ne sıklıkla yanlış hedefi buluyor?” diye sordu.

 

Royal United Services Institute (RUSI) bünyesinde askeri operasyonlar araştırmacısı Jack Watling, New Scientist dergisine yaptığı değerlendirmede bu olayın, otonom silahların düzenlenmesi konusunda "acil ve önemli" tartışmalara duyulan ihtiyacı ortaya koyduğunu kaydetti.