CDU’dan Tornadoların Rojava’ya kaydırılmasına yeşil ışık

ABD’nin Almanya’nın desteğiyle Rojava’da oluşturmak istediği “güvenli bölge”ye ilişkin konuşan başbakan Merkel’in partisi CDU’nun önemli isimlerden Röttgen “Almanya Kürtler ile bölgedeki diğer halkların korunmasında sorumluluk almalı” dedi.

Geçtiğimiz Perşembe günü haber dergisi Der Spiegel’in internet sitesi Spiegel Online ABD'nin Rojava Kürdistan’ında kurmak istediği “güvenli bölge” planında Almanya’nın askeri destek vereceğini yazmıştı. Der Spiegel, planın Kürt güçlerini hem Türkiye hem de Şam rejiminden korumak için hazırlanacağını belirterek, bunun için DAİŞ ile mücadele kapsamında Ürdün’de konuşlandırılan Tornada uçakları ile Alman askerlerinin görevi yapacağında dikkat çekmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Cuma günü Berlin’de gerçekleştirdiği temaslarda da plan gündeme gelirken, Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’li politikacı Dışişleri Bakanı Heiko Maas Ürdün’deki askerlerin görev sürelerinin uzatılarak Rojava’ya kaydırılması konusunda topu Federal Meclis’e attı. Ancak Başbakan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU) cephesi plana sıcak bakıyor.

RÖTTGEN: ALMANYA SORUMLULUK ÜSTLENMELİ

Federal Meclis’te CDU’nun dişilerinden sorumlu olan Norbert Röttgen, DAİŞ’le mücadele kapsamında görev yapan askerlerin görev sürelerinin uzatılması gerektiğini belirtti. Aynı zamanda Federal Meclis’in Dışişleri Komisyonu Başkanı olan Röttgen Augsburger Allgemeine gazetesine verdiği demeçte şu sözlerle Almanya’nın plana destek vermesi gerektiğini ifade etti:

“Suriye’nin kuzeyinde yaşayan Kürtler ve Avrupa topluluğunun komşusu diğer halkaları koruyacak bir bölgeden söz ediyoruz. Bu yüzden de Almanya’nın bölgede yaşayan halkları koruması ve yaşanabilecek çatışmaları engellemesi konusunda sorumluluk üstlenmeli. Tabii ki bu konuda Federal Meclis’in tezkerenin değiştirilerek uzatılması planını ayrıntılı şekilde incelemeli.”

ABD, Rojava Kürdistan’ına yönelik oluşturmak istediği “güvenli bölge” planı içine Almanya’nın Ürdün’deki Al-Asraky askeri havalimanında yerleştirdiği 280 asker ve 6 Tornado uçağı ile lojistik ekipmanını katmasını istiyor. Suriye Demokratik Güçleri QSD’nin öncülüğünde DAİŞ’in yenilgiye uğratılmasının ardından 31 Ekim’de görev süresi biten Ürdün’deki askeri güçlere yönelik tezkerenin uzatılmayacağına kesin gözüyle bakılıyordu.