Covid-19’a yakalananlar ne zaman iyileşir?

Dünya çapında koronavirüsüne yakalanıp iyileşenlerin sayısı 92 bine ulaştı. Peki virüsün bulaştığı kişiler ne zaman tam olarak iyileştiklerini anlıyorlar?

Dünya çapındaki koronovirüsü vakalarında muhatap alınan kuruluşların başında gelen ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi, salgına yakalananların sayısının 307 bine ulaştığını, bunlardan 13 bininin hayatını kaybettiğini, 92 binin ise iyileştiğini açıkladı.

Peki koronovirüsü salgınında iyileşme süreci nasıl belirleniyor? Uzmanlar tam olarak bu sorunun cevabını vermiş değiller. Örneğin Almanya’da muhatap alınan kuruluş Robert Koch Enstitüsü, birçok noktayı ele aldıktan sonra “virüsten kurtuldu” sonucuna varılmasının mümkün olduğuna dikkat çekti.

İyileşme sürecinin tanı konulduktan sonraki 10 günlük bir müşahede dönemiyle belirlenebileceğini savunan enstitüye göre hastaların 48 boyunca ateşi olmaması, akabinde de 24 saat boyunca başka hiçbir belirtiyi göstermemesi gerekiyor.

kuruluş Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Wieler’e göre virüsten sağ salim kurtulanlara bir kez daha “Covid-19” ismiyle bilinen bu virüs bir kez daha bulaşmıyor. Wieler, vakadan sonra bağışıklık sisteminin güçlendiğini belirterek “Hayatınızı geri kalanını kaygısız şekilde geçirebilirsiniz, çünkü bağışıklık sisteminiz bu virüse karşı artık sizi koruyabilir” diye konuştu.

‘BELİRTİ YOKSA İYİLEŞMİŞSİNİZDİR?’

Almanya’nın günlük gazetelerinden Bild’e konuşan Prof. Jonas Schmidt-Chanasit ise “Kimler iyileşti?” sorusunun cevabının net olduğunu savunuyor. Prof. Schmidt-Chanasit “Belirti göstermeyen vaka iyileşmiş demektir” diyor. Çünkü Alman bilim insanına göre yakalanan kişinin bünyesinin güçlü olması halinde virüslerin kendiliğinden insan bedeninden temizlenmesi mümkün.

Prof. Schmidt-Chanasit 24 saat aralıkla yapılacak testlerin negatif çıkması halinde virüse yakalanan kişinin virüsten kurtulduğunu söylemenin mümkün olduğunu belirtiyor. Hali hazırda Almanya’da testleri pozitif çıkanlar ancak 14 günlük karantinadan sonra yeniden test ediliyor ve şayet testleri negatif çıkarsa karantina sürecinden çıkıyorlar.

28 Ocak 2020 tarihinde ilk vakanın görüldüğü Almanya’da Pazar günü akşam açıklanan son verilere göre toplam 24.784 kişi koronavirüsüne yakalandı, bunlardan 87’isi hayatını kaybederken, şimdiye kadar toplam 239 kişi de iyileşti.