DSÖ, dört tropikal hastalığı ortadan kaldıran Togo’yu kutladı

DSÖ, Batı Afrika ülkesini dünyada Gine solucanı, lenfatik filaryaz, uyku hastalığı ve trahomdan arındıran ilk ülke olarak selamladı.

Togo, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ihmal edilen dört tropikal hastalığı ortadan kaldıran dünyadaki ilk ülke olduğu için övgü aldı.

DSÖ, Batı Afrika ülkesini, bu hafta Gine solucanı, lenfatik filaryaz, uyku hastalığı ve trahom'u sadece 11 yılda ortadan kaldırdığı için olağanüstü bir başarı ödülü verdi.

DSÖ'nün Afrika bölge direktörü Dr Matshidiso Moeti, “Togo büyük bir başarıya imza attı” dedi. "Bu başarı Afrika'nın geri kalanı için bir örnek ve sağlığa öncelik verildiğinde nelerin mümkün olduğunu gösteriyor."

2011 yılında Gine solucanını ortadan kaldıran ülke, daha sonra Sahra altı Afrika'da 2017'de lenfatik filariasis ve 2020'de uyku hastalığını ortadan kaldıran ilk ülke oldu. Bu yıl trahomu başarıyla ortadan kaldırdı.

Togo başkanı Faure Gnassingbé, “Sağlık ve kalkınma politikalarımızın merkezine yerleştirdiğimiz bir önceliktir” dedi.

İhmal edilen tropikal hastalıklar (NTD'ler), genellikle sağlık bütçelerinin ve küresel finansman önceliklerinin dışında bırakılan, önlenebilir, tedavi edilebilir 20 hastalıktan oluşan bir gruptur.

2012'den bu yana 46 ülke en az bir NTD'yi elimine etti ve ilaç şirketleri tarafından 14 milyardan fazla tedavi bağışlandı.

Dünya çapında yaklaşık 1,7 milyar insan, bireyleri ve tüm toplulukları aşırı yoksulluk döngülerinde tuzağa düşüren, şekillerini bozabilen ve devre dışı bırakabilen NTD'lerden hala etkileniyor.

NTD'lerden etkilenen insanların yaklaşık yüzde 40'ı Afrika'da yaşıyor. Kıtada en az bir hastalık için tedaviye ihtiyaç duyan insan sayısı yavaş yavaş düşüyor. 2015 yılında 630 milyon kişi tedaviye muhtaçtı; 2020 yılına kadar rakam 598 milyona düşmüştür.

İhmal Edilen Tropikal Hastalıklarla Mücadele için Uniting küresel ortaklığının direktörü Thoko Elphick-Pooley, Togo'nun başarısının “taahhütlü ülke ve siyasi sahiplenme” nedeniyle olduğunu söyledi; “Afrika'daki liderlerin, vatandaşlarının sağlığını dönüştürmek için Togo'nun gerçekleştirdiği inanılmaz eylemlerden ilham almasını umuyorum" diye ekledi.