Dünya Sosyal Forumu: Dayanışma değil, birleşmek lazım

Dünya Sosyal Forumu'ndaki konuşmalarda, kapitalizmin yarattığı kriz ve toplumsal mücadelenin rolüne dikkat çekildi. Konuşmalarda, herkesin kendini direnişin parçası olarak görmesi gerektiği vurgulandı.

Dünya Sosyal Forumu, Meksika'da gerçekleşmesi gerekirken bu yıl salgın dolayısıyla online olarak yapılıyor.  Forumun açılış konuşması aralarında Kürt Kadın Hareketi Temsilci'sinin de bulunduğu 5 kişi tarafından yapıldı. 

23 Ocak'ta başlayan Forum, 31 Ocak'a kadar  sürecek. Yüzlerce toplumsal hareket bir araya gelerek, "başka bir dünya"yı ve alternatifleri konuşacak.

Dünyanın her yerinden sosyal hareketler, ilerici siyasi partiler, kadın hareketleri, çevre ve ekoloji aktivistleri ve gençlik hareketleri, forum kapsamında çeşitli etkinlik ve atölyeler düzenleyecek.

Kurdish Network (Kürt Çalışma Ağı), Kürdistan Özgürlük Hareketi ve Kadın Hareketi de çeşitli konu başlıkları altında panel, atölye ve seminerlere katılacak.

"Bir savaş aracı olarak kadına karşı şiddet" konulu panelde Kongra Star Avrupa Temsilcisi Rohash Shexo, kadına karşı kullanılan araçlar ve şiddete karşı mücadele yöntemleri ve deneyimlerine dikkat çekecek.

"İttifak ve diyalog ile savaşları önleme" başlığı altında KNK Dış İlişkiler Komisyonu Sözcüsü Nilüfer Koç konuşacak.

"Feminizm, toplum ve çeşitlilik" konulu panelde REPAK sözcülerinden Meral Çiçek değerlendirme yapacak.

Forumun'un açılış konuşmalarını Aminata Dramane Traore (Mali eski Bakanı), Luiz Inacio Lula da Silva (Brezilya eski Başkanı), Miriam Miranda (yerli Honduraslı), Melike Yaşar (Kürt Kadın Hareketi) Yanis Varoufakis (Uluslararası İlerici Platform üyesi ve eski Yunanistan Bakanı) Leyla Halid (Filistinli devrimci), Ashish Kothari (Hindistan küresel alternatif aktivisti) yaptı.

'YENİ TANIMLARA İHTİYACIMIZ VAR'

Kürt Kadın Hareketi'nden Melike Yaşar, salgın ile birlikte kontrol mekanizmasının büyütülmek istendiğini belirterek, "Kürtler olarak buna çok yabancı değiliz" dedi. Kürt kadınlarının DAİŞ çeteleri ile mücadelesine dikkat çeken Yaşar, "Birçok devlet ve sistem DAİŞ'i kullanarak kontrol mekanizmaları yaratmak istedi, anti-terör yasaları ile süreci kendi lehlerine çevirmek istedi" diye ekledi.

Halkların ekonomik, siyasi, politik olarak alternatif sisteme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Yaşar, ulus devletlerin bugünkü rolünün "kapitalizmin projelerini pratikleştirmek" olduğunu belirtti. Sistem karşıtı güçlerin rolünün de bunu deşifre etmek ve alternatif yaratmak olduğunu dile getiren Yaşar, şunları kaydetti:

"Uluslararası kurumların çare olmadığını biliyoruz. Kadınlar, sistem karşıtı en önemli güçtür. Kolonyalizm noktasında yeni tanıma ihtiyaç var. Sadece toprağı, ülkeyi işgal etme değil, kadın üzerindeki sömürüyü görmek lazım. Yeni enternasyonal tanıma ihtiyaç var. Dayanışmayı somutlaştırmak gerekiyor. Sadece bir mücadeleyi selamlamak değil, birbirimizin mücadelesinin parçası olmalıyız. Dayanışma ve enternasyonalizmi yeniden ele almak lazım. Rojava'da yapmak istediğimiz de budur. IŞİD üzerinden Kürdistan devrimini susturmak istediler. Önderliğin paradigması ekseninde örgütlenen halkların enternasyonalist bakış açısı yaratıldı. Dünyanın bir yerinde bir halk özgürleşmişse, ama diğer tarafta halklar eziliyorsa, bu, özgür olduğumuz anlamına gelmiyor; ortak yürüyüşe ihtiyacımız var. Güçlü alternatif sunmazsak sözde sistem karşıtı IŞİD gibi yerlerde çözüm arıyor gençler.

Pandemiyi de iyi değerlendiremedik. Topluma kapitalizmin insanları yok ettiğini anlatabilmeliydik. Neden ekolojiyi savunuyoruz, neden sistem karşıtıyız; topluma daha iyi anlatabilmeliydik."

Yaşar, "Halklar Konfederasyonu" önerisinde bulunurken, şunları da belirtti:

"Kürt Kadın Hareketi mücadelesini kapitalist sistem ve medya, sadece silahlı mücadele olarak öne çıkardı. Bizim silahlı mücadelemiz yüzde 10'dur, yüzde 90 toplumsal mücadelemizdir, zihniyet mücadelesidir."

'ÜLKE ÜLKE ELE ALALIM'

Eski Mali Bakanı Aminata Dramane Traore ise kapitalizmin yarattığı krizi coğrafyalarında somut olarak gördüklerini söyledi. Krizi sağlık ve ekonomi alanında derinden hissettiklerini ifade eden Traore, "Somut olarak hangi ülkede kapitalizm nasıl politika izliyor; bunları ele almak lazım" dedi.

'DAHA GÜÇLÜ AKSİYON LAZIM'

İlerici Platform üyesi ve eski Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Kürt Kadın Mücadelesi'ni selamlayarak konuşmasına başladı.

Varoufakis, sistemin ekonomi ve toplumu nasıl kontrol altına almak istediğini anlatırken, "Daha güçlü eylemler gerçekleştirmemiz gerekiyor" vurgusunda bulundu.

'YENİ JENERASYON NASIL YAŞAMAK İSTİYOR?'

Honduras'tan Miriam Miranda da paramiliter güçlerin kendi halkına dönük saldırılarını anlattı, katledilen yoldaşlarını andı. Miranda, uluslararası şirketlerin topraklarını işgal ettiğini, bunu yaparken de kadını, toplumu, doğayı katlettiğini söyledi. "Bunu aşmak için ortak mücadele gerekiyor" diyen Miranda, "Başka dünya mümkündür, diyoruz ama bundan sonraki jenerasyon nasıl yaşamak istiyor? Bunu da doğru analiz etmemiz lazım. Bu konuda yetersiz durumdayız" şeklinde konuştu.

'SADECE KRİZ YOK, MÜCADELE DE VAR'

Hindistanlı Ashish Kothari ise kendi alanlarındaki mücadeleyi anlattı: "Kapitalizmin yarattığı kriz derinleşiyor ama buna karşı bir cevap da var. Evrensel düzeyde karşı çıkma var ama bu potansiyeli birleştirmeliyiz."

Kothari, ülkesinde başta çiftçiler olmak üzere halklara dönük hem baskının hem de karşı koyuşun arttığını kaydetti.