Ekvatorlu seçmenler sağ ve sol arasında tercihini yapıyor

Ekvatorlular bu pazar günü cumhurbaşkanlığı seçimlerinde solcu genç bir ekonomist ile sağcı bir eski bankası arasında tercihini yapıyor.

17,4 milyon nüfuslu petrol ülkesi, Covid-19 salgını ile derinleşen ağır bir kriz ortamında sandık başına gitti.

Tercih iki aday arasında olacak.  36 yaşında ve pek tanınmayan solcu Andres Arauz’u, Ekvator’u 10 yıl boyunca yöneten Latin Amerika solunun önemli figürlerinden Rafael Correa destekliyor.

Karşısında 65 yaşındaki eski bir bankacı, muhafazakar Guilllermo Lasso var.  Lasso, üçncü kezdir cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday oluyor.

Kazanan, 24 Mayıs’ta dört yılık görev süresi dolacak olan Lenin Moreno’nun yerine geçecek. 

Petrol kurlarının düşüşünden etkilenen ülkenin gayrı safi yurt içi hasılası yüzde 7,8 büzüldü, borcu 63,88 milyar dolara ulaştı. Bunun 45,19 milyar dolarını dış borç oluşturuyor.

Sosyal demokrasi üzerine politik bir duruş sergileyen Umut Birliği (UNES) adayı Arauz, 7 Şubat’taki ilk turda oyların yüzde 32,72’sini alarak önde bitirmişti. Serbest ticaret yanlısı rakibi Lasso ise yüzde 19,74’te kalmıştı.

Yerli solcu aday avukat Yaku Perez, ikinci tura kalmayı kıl payı kaçırırken, seçim sonuçlarına itiraz etti. Perez, yüzde 0,35’lik çok az bir farkla Lasso’nun gerisinde kaldı. İkinci turun galibini da yerlilerin oyları belirleyecek gibi görünüyor.

Yerliler nüfusun yüzde 7’sini oluştursalar da, büyük bir toplumsal gücü oluşturuyor.