Etiyopya’daki protestolar ve çatışmalarda en az 239 ölü

Etiyopya’da ünlü bir şarkıcının öldürülmesi ardından başlayan protesto eylemleri ve toplumlar arası çatışmalarda geçen hafta en az 239 kişinin öldüğü bildirildi.

Çatışmalar Oromo etnik çoğunluğuna mensup şarkıcı Hachalu Hundessa’nın katledilmesi ardından başladı.

Oromia bölgesi polis şefi yardımcısı devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle, 9 polis, 5 milis üyesi ve 215 sivil hayatını kaybetti” dedi. Başkent Addis Abeba polisi de daha önce yaptığı açıklamada, başkentteki olaylarda 10 kişinin öldüğünü duyurmuştu.

Başkent Addis Abeba ve kendisini çevreleyen Oromiya bölgesi geçen hafta şiddetli protestolara konu oldu. Bu olaylar, Abiy Ahmed’in 2018’da başbakan olmasından buyana yaşanan en şiddetli olaylar oldu. Başbakan Ahmed de Oromo etnik grubuna mensup biri.

Şiddet olayları, Oromo halkının simgesi haline gelen Hachalu Hundessa’nın 29 Haziran günü başkentte kimliği belirsiz kişilerce silahla öldürülmesi ardından başladı.

Yetkililere göre ölen 239 kişiden bazıları güvenlik güçleri tarafından eylemlerin bastırılması sırasında, bazıları da farklı toplumların üyeleri arasındaki çatışmalarda öldüler.

Polis ayrıca hükümete ait çok sayıda bina ile şahsa ait mülklerde ağır hasar yaşandığını da belirtti.

Olayları kontrol altına almak için 3 bin 500’ü aşkın şüphelinin gözaltına alındığını belirten polis şefi yardımcısı, “Sözkonusu olan sanatçının ölümünü anayasal sistemi zorla tasfiye etmek için bahane olarak kullanarak saldırılarda bulunan barış karşıtı unsurlardır” dedi.

Yaşanan şiddet olayları, 2019 Nobel Barış Ödüllü Abiy Ahmed’in hayata geçirmeye çalıştığı demokratik geçiş sürecinin kırılganlığına işaret ederken, ülkede büyüyen etnik gerilimleri de bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Başbakan 2018’den bu yana çok otoriter olan sistemi reformdan geçirmeye çalışıyor. Ancak bu çabalar, etnik temelli federal sistemi sınayan bir toplumlar arası şiddete de kapı araladı.