Fas’ın AKP’sine ağır seçim tokadı

Fas’ta yapılan genel seçimlerde 10 yıldır parlamentoda çoğunlukta olan ve mevcut hükümetin başında bulunan Adalet ve Kalkınma Partisi ağır bir yenilgi aldı.

Türkiye’deki AKP gibi Fas’ta da “Ampul partisi” olarak adlandırılan Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), 8 Eylül’deki seçimlerde ilk üçe bile giremedi.

Fas’ın AKP’si parlamentoda sadece 12 sandalye elde edebildi. İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı sonuçlara göre Tarım Bakanı Aziz Ahannuş’un liberal Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) seçimlerin galibi oldu. “Güvercin partisi” olarak da adlandırılan RNI, 395 sandalyeli parlamentoda 97 sandalye elde etti.

RNI’yi “traktör partisi” olarak adlandırılan Asalet ve Çağdaşlık Partisi (PAM) 82 sandalye ile takip ederken, ülkenin en eski partisi merkez sağcı İstiklal 78 sandalye ile üçüncü oldu.

Bunları aralarında Sosyalist Halk Güçleri Birliği’nin olduğu dört parti daha takip ederken, PJD ancak 8’inci parti olabildi.

Hiçbir parti tek başına parlamentoda çoğunluğu oluşturamadı. Bundan sonra ittifakların yapılması ve bir koalisyon hükümetinin kurulması gerekiyor. Kral 6. Muhammed galip partiden bir kişiyi hükümeti kurmakla görevlendirecek.

PJD, yolsuzluklara karşı Fas’ın Arap Baharı versiyonu olan “20 Şubat hareketi” protestolarından faydalanarak, tarihi seçim başarısı elde etmiş ve bu şekilde iktidar olmuştu.